Oskar Kokoschka

mensen en beesten

Beatrice von Bormann; Katharina Erling; Régine Bonnefoit

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Oskar Kokoschka

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 9789069182681, geïllustreerd, 216 blz., September 2013
Formaat: 28.0 (h) x 21.1 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 1056 gram.

Uitgever: Museum Boijmans van Beuningen

redactie: Dorine Duyster

vertaald door: Auke van den Berg

beschrijving

Museum Boijmans Van Beuningen kocht in 1950 als eerste Nederlandse museum een schilderij aan van Oskar Kokoschka, de meesterschilder die hele generaties kunstenaars inspireerde. Zijn portretten van mensen en beesten zijn onderwerp van de grote 2013 tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen.
Ruim honderdveertig schilderijen en tekeningen van Oskar Kokoschka komen in het najaar van 2013 naar Rotterdam. Onder tijdgenoten werd Oskar Kokoschka (1886-1980) beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Gustav Klimt noemt hem na een grote tentoonstelling in Wenen: 'Het grootste talent van de jongere generatie'.

De schilderijen en werken op papier worden uit privécollecties en belangrijke internationale musea naar Rotterdam gehaald en getoond in de grote zalen van het museum. De tentoonstelling start met Kokoschka's vroegste portretten en zijn ontdekking door de beroemde architect van het modernisme, Adolf Loos, in 1908. De expositie sluit af met zijn laatste zelfportret.

Kokoschka's portretten laten zien wie hij kende en hoe hij tegen de wereld aankeek. Een aantal onderwerpen komen steeds terug in zijn oeuvre, zoals kinderportretten, dierportretten en portretten van musici waaronder Schönberg en Pablo Casals. Zijn liefde voor muziek, deelt hij met zijn (uiteindelijk onbereikbare) geliefde Alma Mahler, weduwe van de bevriende componist Gustav Mahler, met wie Kokoschka een onstuimige relatie heeft.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.