Johan Thorn Prikker

de Jugendstil voorbij

Henske Marsman

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Johan Thorn Prikker

paperback/ gebrocheerd: € 34.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789069182506, geïllustreerd, 256 blz., December 2010
Formaat: 25.5 (h) x 20.1 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 940 gram.

Uitgever: Museum Boijmans van Beuningen

redactie: Christiane Heiser; Mienke Simon Thomas; Barbara Til

vertaald door: Anouk Gielgens

redactie: Katja Stolarow; Johan Thorn Prikker

beschrijving

Johan Thorn Prikker (1886-1932) was een dwarsligger, een moralist en een harde werker. Dat maakt zijn oeuvre, bestaande uit schilderijen, tekeningen, grafiek, textiel, meubelen en monumentaal werk verrassend en veelzijdig, maar niet altijd makkelijk.
Dertien verschillende auteurs uit Nederland, Duitsland en Canada laten hun licht schijnen op dit werk en de context waarin het ontstond. Zij kozen daarvoor - op uitnodiging van de Thorn Prikker-specialiste Christiane Heiser die zelf de inleiding schreef - dertien thema's die samen een evenwichtig beeld scheppen van het actieve leven van deze creatieve kunstenaar.
Thorn Prikker begon zijn loopbaan in Den Haag, waar hij door zijn recalcitrante gedrag van de academie gestuurd werd, maar waar hij ook de mooiste Nederlandse symbolistische werken schilderde. Hij eindigde in het Duitse Rijnland als alom gerespecteerd ontwerper van glas-in-loodramen en monumentale wandschilderingen.
Zoals zijn stijl en de door hem gehanteerde technieken voortdurend veranderden, zo wisselde ook de receptie van zijn werk. Dat hield bij zijn overlijden in 1932 niet op: elke generatie lijkt nadien zijn werk op een nieuwe manier te beoordelen. Dit boek geeft de stand van zaken in 2010.

Tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen: 13 november 2010-13 februari 2011
Tentoonstelling in Museum Kunst Palast Düsseldorf: 26 maart-7 augustus 2011

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.