Als je het een beroep kunt noemen

gesprekken met Bernard Haitink over zestig jaar dirigeren

Niek Nelissen

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Als je het een beroep kunt noemen

gebonden: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789068686470, geïllustreerd, 224 blz., September 2014
Formaat: 23.7 (h) x 16.0 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 660 gram.

Uitgever: Thoth, Uitgeverij

beschrijving

Bernard Haitink (1929) hoopt op 6 september 2014 zijn zestigjarig dirigentenjubileum te vieren met een concert in het Concertgebouw Amsterdam. Vanaf 1954 heeft hij met een groot aantal symfonieorkesten gewerkt, eerst in Hilversum en Amsterdam, en al vroeg op belangrijke muziekpodia in München, Berlijn, Wenen, Londen, Boston en Chicago. Zijn indrukken als luisteraar gaan zelfs terug tot de tijd van Willem Mengelberg. Over dat alles vertelt hij in een reeks gesprekken met historicus en muziekjournalist Niek Nelissen.

In de gesprekken komen uiteenlopende facetten van zestig jaar dirigeren aan bod, de goede momenten en ook de in elke loopbaan onvermijdelijke minder prettige momenten. Er wordt uitvoerig ingegaan op Haitinks langdurige band met het Koninklijk Concertgebouworkest en de grote plaatprojecten in Amsterdam. Ook wordt gesproken over Haitinks jarenlange opera-ervaring als Music Director in respectievelijk Glyndebourne en Covent Garden. Andere hoofdstukken zijn gewijd aan zijn vaste dirigentschappen bij orkesten in Londen, Dresden en Chicago en aan de dirigentencursussen die hij sinds enkele jaren geeft.

Als musicus is Bernard Haitink wars van elke vorm van effectbejag en overdrijving. In de gesprekken legt hij een vergelijkbare authenticiteit aan de dag. Hij komt eruit naar voren als een sensibel kunstenaar die, soms met verwondering, omkijkt naar bijzondere belevenissen uit een veelbewogen leven in de muziek.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Niek Nelissen is historicus en muziekjournalist
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.