Amsterdam

hetzelfde maar anders in 134 luchtfoto's

Noud de Vreeze

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Amsterdam

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789068686364, geïllustreerd, 192 blz., November 2013
Formaat: 24.1 (h) x 16.5 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 581 gram.

Uitgever: Thoth, Uitgeverij

illustrator: Ger van Middelkoop; Marco van Middelkoop

beschrijving

Fotografie Ger en Marco van Middelkoop Tekst Noud de Vreeze

De afgelopen veertig jaar veranderde Amsterdam ingrijpend. In de binnenstad zijn grote projecten gerealiseerd, zoals de Stopera, de metrolijn naar Zuidoost en de IJ-oeverprojecten. Aan de rand van de stad was de Bijlmer nog maar net gerealiseerd en de Ringweg rond de stad moest nog worden aangelegd. Nu is de Bijlmer alweer voor een groot deel gesloopt en de Ringweg verdwijnt op allerlei plaatsen onder kantoorkolossen.
De luchtfoto's in dit boek geven een verrassend beeld van hoeveel er veranderde, terwijl de stad toch ook hetzelfde bleef. De foto's uit de jaren zeventig werden gemaakt door Ger van Middelkoop; veertig jaar later maakte zijn zoon Marco ze nog een keer, vanuit hetzelfde perspectief, op dezelfde afstand en vaak ook nog met dezelfde bezonning. Soms worden radicale ingrepen zichtbaar, maar het gaat ook vooral om kleine, bijna onzichtbare accenten die werden toegevoegd, verwijderd of aangepast.
De foto's zijn door Noud de Vreeze gegroepeerd en van commentaar voorzien in zestien hoofdstukken, die samen een verhaal over de ontwikkeling van Amsterdam vertellen in een periode die wel de Tweede Gouden Eeuw van Amsterdam is genoemd. Het was een periode van economische voorspoed waardoor ambitieuze politici en ambtelijke diensten met een ongekend elan konden werken aan de ontwikkeling van de stad.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.