Atlas Amstelland

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Atlas Amstelland

gebonden: € 34.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789068686074, geïllustreerd, November 2012
Formaat: 34.9 (h) x 25.6 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 1474 gram.

Uitgever: Thoth, Uitgeverij

redactie: Jaap Evert Abrahamse; Menne Kosian; Erik Schmitz

beschrijving

Atlas Amstelland - Biografie van een landschap presenteert de geschiedenis van Amstelland in een reeks nieuw getekende kaarten, gebaseerd op de resultaten van recent onderzoek. Daarop is te zien hoe dit landschap zich ontwikkelde van veenwildernis tot geliefd groengebied aan de rand van Amsterdam.


Het veenmoeras aan de rand van de bewoonde wereld werd ontgonnen vanaf de elfde eeuw. Een deel van de Amstel werd gegraven om water uit het veen af te voeren. In de dertiende eeuw kwam een nieuwe macht op: Amsterdam. Het stadje bij de dam in de Amstel groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de grootste metropolen van Europa.

De nabijheid van de stad veroorzaakte grote veranderingen in Amstelland. Veel land veranderde door turfwinning in water en werd vervolgens drooggemaakt. Het laagliggende veen kon onder water worden gezet ter verdediging van Amsterdam. In de loop der eeuwen raakten stad en land steeds meer met elkaar vergroeid. De laatste zestig jaar zijn grote delen van Amstelland volgebouwd. Deze rijk geïllustreerde atlas laat zien dat het landelijk gebied niet te begrijpen is zonder kennis van de stad, en andersom.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.