Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee

het Groene Hart in 654 gedichten

Hans Kooijman

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee

gebonden: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789068684995, 246 blz., June 2009
Formaat: 21.7 (h) x 14.5 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 588 gram.

Uitgever: Thoth, Uitgeverij

beschrijving

Wat de poëzie van Henk Kooijman zo bijzonder maakt is de rol die het landschap erin speelt, dat van het Hollands-Utrechtse weidegebied. Hij heeft vele facetten ervan beschreven in zijn gedichten en beleefde dat landschap als bezield, als geladen met een bijzondere magie, ook als een toegangspoort tot<br/>een andere werkelijkheid, door hem wel aangeduid als ‘het hiernevenmaals’.<br/>Henk Kooijmans unieke talent werd bij de publicatie van zijn eerste bundels in de jaren zestig vooral herkend door mededichters. C. Buddingh’ liet zich<br/>lovend uit; Ad den Besten was een bewonderaar.<br/>Prof. J.W. Schulte Nordholt beschouwde Henk Kooijman zelfs als de grootste dichter van zijn generatie. Toch stierf Kooijman in 1988 als een relatief onbekende, met als enige nalatenschap een enorm aantal ongepubliceerde edichten.<br/>Deze bundel is bedoeld om postuum recht te doen aan de bijzondere kwaliteiten van Henk Kooijmans poëzie. Mede omdat die misschien ook extra ogen kan openen voor het bijzondere van ons polderlandschap dat, zonder drastisch politiek ingrijpen, over een eeuw ongetwijfeld grotendeels zal zijn verdwenen onder steen, beton en asfalt. ‘Bij voorbaat’ dus, in Kooijmans eigen woorden, ‘opgedragen aan de nagedachtenis van het Zuid-Hollandse landschap’.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingWat veel poëzie van Henk Kooijman (1928 1988) zo bijzonder maakt is de rol die het landschap er in speelt, specifiek dat van het Hollands-Utrechtse veenweidegebied, veelal aangeduid als het Groene Hart. Hij ervoer dat landschap als bezield, als geladen met een bijzondere magie, als een toegangspoort tot hogere dingen.
Deze postume bundeling van 654 gedichten vormt de complete verzameling van Henk Kooijmans door het Groene Hart geïnspireerde poëzie.
De bundeling dient een tweeledig doel. Zij wil meer mensen laten kennismaken met de poëzie van wellicht de grootste landschapschilder onder de Nederlandse dichters. Daarnaast wil zij aandacht vragen voor het unieke van ons polderlandschap dat, zonder drastisch ingrijpen, over een eeuw grotendeels zal zijn verdwenen onder steen, beton en asfalt.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.