De plaat die rock volwassen maakte

the Velvet Underground & Nico

Peter Bruyn

paperback/ gebrocheerd: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6265-951-7, geïllustreerd, 328 blz., March 2017
Gewicht: 300 gram.

beschrijving

Precies vijftig jaar na het uitkomen van het legendarische album The Velvet Underground & Nico, verschijnt De plaat die rock volwassen maakte, het boek van journalist Peter Bruyn.
Hij beschrijft alle ins en outs rond de één van de invloedrijkste platen uit de rockhistorie en de bandleden van het eerste uur. Men beweert dat iedereen die één van die eerste dertigduizend platen kocht zelf een band zou hebben opgericht.

Weinig albums in de geschiedenis van de popmuziek zijn meer iconisch gebleken dan The Velvet Underground & Nico. Het is een kruispunt in de culturele tijdruimte waarin pop en serieuze muziek, beeldende kunst, literatuur, film, seks, drugs en moraal bij elkaar komen. Een plaat waarbij de mislukking en de miskenning kiem werden van het uiteindelijk succes.

The Velvet Underground & Nico was het resultaat van de unieke chemie tussen een handvol uiteenlopende karakters en talenten: Literatuurstudent Lou Reed, de in de klassieke avant-garde geschoolde John Cale, het koele en oogverblindende fotomodel Nico, de basaal spelende androgyne drumster Moe Tucker en de onverstoorbare gitarist Sterling Morrison. En dan was er nog popart-kunstenaar Andy Warhol die als 'manager' en katalysator de groep onderdeel liet zijn van zijn met veel publiciteit omgeven multimediashows. In eerste instantie was The Velvet Underground & Nico een commerciële flop. Later bleek dat deze terloopse momentopname veranderde in een tijdloos monument. Dit boek vertelt het verhaal van de plaat die rock volwassen maakte.

Peter Bruyn is muziekjournalist voor onder meer Haarlems Dagblad, Het Parool, Lust for Life Magazine, Gonzo (circus) en Frnkfrt. Hij schreef boeken over de muziekgeschiedenis van Haarlem en het Patronaat en publiceerde - samen met fotograaf Lex van Rossen - een bundel portretten van musici als Nick Cave, Thurston Moore, John Cale en Peter Hammill.

Meer teksten en voorbeelden:

Tom Engelshoven in OOR‘Bruyn richt een monument op voor een legendarisch album.’ lees de hele tekstRené van Kaam in Platenblad‘Een heerlijk boek voor iedere muziekliefhebber die graag wat dieper graaft.’ lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.