Wachten op God

Simone Weil

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789061317197, February 2019
Formaat: 20.6 (h) x 13.6 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 307 gram.

Uitgever: Erven J. Bijleveld

beschrijving

'Wachten op God is zonder twijfel het hoogtepunt van alles wat Simone Weil heeft geschreven.' - Susan Sontag

Simone Weil werd in 1909 te Parijs geboren uit welgestelde, liberaal-joodse ouders. Tussen de studenten van de filosoof Alain in Parijs trok zij de aandacht door haar uitzonderlijke intelligentie, strijdbaarheid en geestkracht. Na haar doctoraal wijsbegeerte volgde een periode van links activisme die haar in 1936 voerde naar Spanje om te strijden tegen de Franco-fascisten.
Dan, tijdens een ziekteverlof in Assisi, krijgt haar leven een nieuwe dimensie: de religie. Lichamelijk verzwakt zet zij haar studie voort naar de leermeesters der levenswijsheid. Naast Plato en Spinoza, verdiept zij zich in de Bhagavad-Gita en in de christelijke mystici. Ternauwernood ontkomen aan de nazi's in bezet Frankrijk, sterft zij in 1943, volledig uitgeput, in Engeland.

«Wachten op God» werd in de jaren 1941-1942 geschreven als een poging de 'dodelijke tegenspraak van onze tijd te overwinnen'. Het boek is van belang voor het verstaan van deze unieke vrouw, en ook voor het begrijpen van de paradoxale positie van de mens in een wereld waarin destructiedrang en
zelfzucht alle humaniteit en geestelijke verdieping dreigen te verdringen.

'Simone Weil is de enige echt grote geest van onze tijd.' - Albert Camus

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.