Nooit gebouwd Den Haag

Lex van Tilborg

 
 

gebonden: € 29.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789061095231, geïllustreerd, 272 blz., November 2019
Formaat: 30.5 (h) x 24.9 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 1641 gram.

Uitgever: Bekking & Blitz uitg.

beschrijving

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, het Olympisch Stadion in Scheveningen, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet, de snelweg dwars door de negentiende-eeuwse wijken rond het centrum. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die u in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.
In Nooit gebouwd Den Haag beschrijft Lex van Tilborg tientallen bijzondere, Haagse
plannen die om uiteenlopende redenen onuitgevoerd zijn gebleven: van ontwerpen voor beeldbepalende gebouwen als het Vredespaleis, het stadhuis en de Tweede Kamer tot
ingrijpende verkeersplannen en ambitieuze stadsuitbreidingen. Van praktische oplossing-en tot utopische projecten. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd?
Wanneer deze plannen en ontwerpen zouden zijn gerealiseerd, zou het Haagse stadsbeeld een geheel ander aanzien hebben gekregen. Nooit gebouwd Den Haag vormt zo een
uitnodiging om met andere ogen naar de vertrouwde stad te kijken. Terugkijkend slaken we bij sommige geschrapte projecten een zucht van verlichting, maar wellicht moeten we in andere gevallen met weemoed en spijt vaststellen dat “Groot Denken” niet ten uitvoer is gebracht.

VOM-reeks 2019, nummer 2

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.