De Best Verzorgde Boeken | The Best Dutch Book Designs 2017

Rob van Hoesel

paperback/ gebrocheerd: € 29.50: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789059654877, geïllustreerd, September 2018
Formaat: 32.1 (h) x 20.3 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 1128 gram.

Uitgever: CPNB Collectieve Propaganda van het Nede

beschrijving

Met een historie die teruggaat tot 1926 is de jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken de oudste van Europa. De wat ouderwetse term 'best verzorgd' is altijd gehandhaafd in het bewustzijn dat de jury’s in de eerste plaats boeken uitverkiezen en niet alleen boekontwerpen. In ieder goed gemaakt boek ontmoeten inhoud en vorm elkaar; ieder goed gemaakt boek komt voort uit een samenwerking tussen een opdrachtgever (meestal een uitgever), een ontwerper en de grafische industrie. De rolverdeling tussen de verschillende partners wisselt steeds.

Jaarlijks leggen Nederlandse uitgevers, ontwerpers en producenten 300 à 400 boeken aan een vijfkoppige vakjury voor. Het betreft boeken van allerlei genres: van roman tot kinderboek, van kookboek tot kunstboek, van bedrijfsboek tot filosofieboek. Ieder boek kan een Best Verzorgd Boek worden. Ook digitale publicaties. Maximaal 33 boeken kunnen het keurmerk Best Verzorgd Boek krijgen.

De selectie wordt jaarlijks geëxposeerd in het Stedelijk Museum Amsterdam en op een aantal andere plekken in binnen- en buitenland. Tegelijk met de expositie in het Stedelijk verschijnt de tweetalige catalogus The Best Dutch Book Designs / De Best Verzorgde Boeken. Deze presenteert de uitverkozen boeken in woord en beeld. Over elk boek schrijft de jury een beknopt rapport. Gedetailleerde gegevens over materialen en technieken bieden een kijkje in de keuken. Dit jaar is Rob van Hoesel de ontwerper van de catalogus.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: