Kafka's laatste proces

De strijd om een literaire nalatenschap

Benjamin Balint

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 24.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789059375284, 288 blz., February 2019
Formaat: 23.1 (h) x 15.1 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 475 gram.

Uitgever: Bas Lubberhuizen

vertaald door: Frank Lekens

beschrijving

Het nagelaten werk van Franz Kafka is dankzij zijn vriend Max Brod bewaard gebleven, maar na het overlijden van Brod in 1968 begint een hevige en absurde strijd om het eigendomsrecht. De originele, handgeschreven versies van meesterwerken als Het proces en De gedaanteverwisseling komen achtereenvolgens in handen van Brods secretaresse Esther Hoffe en haar dochter Eva. Er ontvouwt zich echter een juridisch getouwtrek als zowel Israël als Duitsland het werk claimen. Duitsland, waar drie zussen van Kafka stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog, wil de schrijver recht doen, en Israël meent rechten te hebben als Joodse staat en Kafka’s gedroomde land.

Kafka’s laatste proces leest als een waargebeurde thriller, maar maakt pijnlijk duidelijk hoe de Joodse schrijver Franz Kafka inzet wordt van zionistische claims. In de verbeten strijd die de twee landen uitvechten, lijken ze vooral de geschiedenis te willen herschrijven.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Benjamin Balint woont in Jeruzalem, waar hij verbonden is aan het Van Leer Institute. Hij schrijft o.a. voor de Wall Street Journal. Over de Joods-Amerikaanse schrijvers die publiceerden in het tijdschrift Commentary, schreef hij Running Commentary (2010).
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.