Chinees denken

Over geschiedenis, filosofie en samenleving

Roel Sterckx

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Chinees denken

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789057125393, April 2021
Formaat: 23.1 (h) x 15.3 (b) x 3.3 (d) cm. Gewicht: 602 gram.

Uitgever: Nieuwezijds b.v., Uitgeverij

vertaald door: Auke van den Berg

beschrijving

- Hoe dachten de oude Chinezen over de wereld?


- Hoe verschillen die ideeën van westers denken?


- Waarom is dat juist nu belangrijk om te weten?
Het Chinese denken concentreert zich voornamelijk op de mens en is praktisch georiënteerd: wat maakt een persoon goed; welk type persoon is geschikt om te heersen en anderen te leiden; hoe kunnen we orde creëren in de maatschappij; wat kunnen we leren van degenen die ons voorgingen; welke strategieën kunnen we inzetten om onze vijanden en concurrenten te slim af te zijn; hoe kunnen we anderen overtuigen; leidt maatschappelijke betrokkenheid tot een bevredigend leven, of is het beter om je helemaal terug te trekken uit de samenleving?
Roel Sterckx vertelt over de belangrijkste denkers en tradities van China en hoe die het huidige China hebben vormgegeven, van taal, filosofie, rituelen en opvoeding, de spanning tussen staatsbelang en de invloed van de familie, tot bestuur, natuur en eetkunst.
'Een excellent boek, een indrukwekkend en boeiend overzicht van dertig eeuwen Chinees denken. Roel Sterckx betrekt zowel de grote filosofen als een ruime waaier aan economische, wetenschappelijke, maatschappelijke, religieuze en culinaire ideeën. Op basis van de laatste wetenschappelijke vondsten en zijn eigen inzichten, biedt hij ook een kompas voor een gefundeerde omgang met het China van de toekomst. Een absolute aanrader voor iedereen die de ontwakende reus beter wil leren kennen.' – Carine Defoort, hoogleraar Chinese Studies, KU Leuven
'Bijna alle Chinese denkers delen het idee dat de essentie van alles wat we nodig hebben al besloten ligt in het verleden. Deze zeer rijke terugblik naar het verleden is des te actueler nu onze toekomst mee door China wordt bepaald en een grondiger begrip van de Chinese cultuur meer dan noodzakelijk is.' – Nicolas Standaert, hoogleraar Sinologie, KU Leuven


Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Roel Sterckx is een Vlaams-Britse sinoloog. Hij is Joseph Needham Professor in de Chinese geschiedenis, wetenschap en beschaving aan de universiteit van Cambridge, en Fellow van Clare College.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.