Foute Groningers?

Berechting vsn collaboratie, oorlogsgerelateerde misdaden en internationale oorlogsmisdaden in Groningen, 1945-1952

Mieke Meiboom

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 22.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789054523710, 288 blz., April 2019
Formaat: 23.1 (h) x 15.1 (b) x 2.7 (d) cm. Gewicht: 501 gram.

Uitgever: Passage, Uitgeverij

beschrijving

Duizenden mensen werden direct na de bevrijding in april/mei 1945 opgepakt en vastgezet als'politiek delinquent'. Politiek delinquent is iedereen die verdacht of (anoniem) beschuldigd wordt van collaboratie met de vijand of misdaden heeft gepleegd onder de bescherming van de Duitse bezetter. Het algemene gevoelen in het bevrijde Nederland en dus ook in Groningen is: er moet recht worden gedaan na vijf jaar oorlogsleed.

Het boek Foute Groningers? vertelt over hoe de naoorlogse rechtspleging plaatshad. Niet alleen de organisatie van de rechtspraak komt aan de orde, maar aan de hand van talloze casussen geeft de auteur ook inzicht in de persoonlijke omstandigheden en drijfveren van de vervolgde Groningers. Vaak was politieke gezindheid een drijfveer, maar ook liefde, hebzucht, ruzie en avontuur waren de achtergrond voor hun daden. Dankzij onderzoek in de duizenden strafdossiers in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, dat in het Nationaal Archief wordt bewaard, slaagt de schrijfster erin heel dicht bij de pijnlijke en moeizame werkelijkheid in de eerste naoorlogse jaren te komen.

Over de auteur
Mieke Meiboom promoveerde in juni 2016 op dit onderzoek. Zij bewerkte haar proefschrift tot een publieksboek. Als archivaris en jurist is zij vertrouwd met onderzoek in archieven.

  1. Leg in mijn winkelwwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.