Frederik Willem van Eeden

pionier van de natuurbescherming

Marga Coesel

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 12.95

ISBN: 9789050116954, 96 blz., November 2018
Formaat: 16.5 (h) x 16.5 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 167 gram.

Uitgever: KNNV Uitgeverij

serienaam/reeks: Heimans en Thijsse reeks

beschrijving

Frederik Willem van Eeden? Dat is toch de man van Walden, de schrijver van De kleine Johannes? Jazeker! Maar dit boek gaat niet over hem, het gaat over zijn vader die voluit dezelfde namen droeg. De oude Van Eeden was minstens zo begaafd als zijn zoon en minstens zo interessant.

Van Eeden senior gebruikte zijn literaire talent niet voor fictie, maar voor het schrijven over natuur en landschap. Hij deed dit op een buitengewoon aantrekkelijke manier. Zijn pleidooi om natuurgebieden te behouden als monumenten van de natuur inspireerde Jac. P. Thijsse tot oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten.

Door alle aandacht voor Van Eeden junior, vervaagde de gedachte aan de vader. Dat Frederik Willem van Eeden senior vele verdiensten had, raakte in de vergetelheid. Ten onrechte. Het is tijd hem weer eens voor het voetlicht te halen.

Marga Coesèl is biologe en als gastonderzoeker verbonden aan de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Zij is auteur van tal van publicaties over de wereld van Heimans en Thijsse, waaronder een boek over de Verkade-albums.

natuurbescherming, natuurbeheer, natuurhistorie, Heimans en Thijsse, biografie, Haarlem, Natuurmonumenten, natuurgebieden

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.