Natuur in mensenland

Essays over ons nieuwe cultuurlandschap

Martin Drenthen

 
 
paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789050116367, 256 blz., October 2018
Formaat: 21.5 (h) x 14.1 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 376 gram.

Uitgever: KNNV Uitgeverij

beschrijving

Waarom willen we eigenlijk echte natuur en wat bedoelen we daar dan mee? Een intrigerend leesboek over ons huidige natuurbeleid: voor de geïnteresseerde leek, beheerders, beleidsmakers, docenten en studenten.

God schiep de wereld, maar wij schiepen Nederland, aldus het cliché. Echte natuur vind je ver weg of op televisie, niet hier. Ook natuur maken we tegenwoordig zelf. Maar wat nieuwe wildernis is voor de een, is een groene leugen voor de ander. Keer op keer blijkt dat de vraag naar echte natuur de emoties hoog doet oplopen, of het nu gaat over de Oostvaardersplassen of over de wolf.

Waarom willen we eigenlijk echte natuur en wat bedoelen we daar dan mee? Natuur in mensenland houdt ons een spiegel voor en wijst op filosofische vragen en paradoxen in onze omgang met natuur.

Martin Drenthen is een toonaangevende milieufilosoof en is werkzaam als universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Recensies
"Prachtig boek, dat het hart van de discussie (en de controverse) raakt over ons huidige natuurbeleid. Dit is echt een boek dat er toe doet." - Thomas van Slobbe, directeur Stichting wAarde

"Tot in de kleine uurtjes heb ik dit boek van kaft tot kaft gelezen. Prachtig. En het is natuurlijk veel te bescheiden om het weg te zetten als 'een bundel essays over ons nieuwe cultuurlandschap'. Het is veel meer, het is het belangrijkste natuurfilosofisch boek van de afgelopen decennia." - Frank Saris, oud-voorzitter van SOVON Vogelonderzoek Nederland

natuur en landschap, cultuurlandschappen, natuurbescherming, natuurbeheer, natuurbeleidfilosofie, milieufilosofie, landschapsfilosofie, natuurfilosofie, nieuwe natuur, nieuwe wildernis

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Martin Drenthen (1966) werkt als universitair hoofddocent filosofie aan het Institute for Science in Society van de faculteit natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als toonaangevende milieufilosoof is hij gespecialiseerd in de relatie tussen mens en natuur. In het Nederlands publiceerde hij eerder 'Grenzen aan wildheid', over de betekenis van het werk van Nietzsche voor de milieuethiek, en meer recent over de terugkeer van de wolf. Hij is natuurliefhebber en fervent wandelaar.toelichtingGod schiep de wereld, maar wij schiepen Nederland, aldus het cliché. Echte natuur vind je ver weg of op televisie, niet hier. Ook natuur maken we tegenwoordig zelf.

Maar wat nieuwe wildernis is voor de een, is een groene leugen voor de ander. Keer op keer blijkt dat de vraag naar echte natuur de emoties hoog doet oplopen, of het nu gaat over de Oostvaardersplassen of over de wolf.

Waarom willen we eigenlijk echte natuur en wat bedoelen we daar dan mee? Natuur in mensenland houdt ons een spiegel voor en wijst op filosofische vragen en paradoxen in onze omgang met natuur.

Martin Drenthen is een toonaangevende milieufilosoof en is werkzaam als universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

natuur, landschap, cultuurlandschappen, filosofie, milieufilosofie, natuurfilosofie, nieuwe natuur, nieuwe wildernis, natuurbescherming, natuurbeheer, natuurbeleid

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: