Het belang van geld

Een alternatieve wereldgeschiedenis

Niall Ferguson

 
 
paperback/ gebrocheerd: € 29.99: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789048854837, geïllustreerd, 448 blz., October 2019
Formaat: 22.8 (h) x 15.0 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 625 gram.

Uitgever: Hollands Diep

vertaald door: Edzard Krol

beschrijving

Ferguson neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis van de mensheid en toont ons hoe dankzij de uitvinding van het geld en de daaruit gegroeide wereld van banken, kredieten, obligatiemarkten en -verzekeringen de mens zich heeft kunnen ontworstelen aan het beperkte boeren- en jagersbestaan.

Van het belang van de eerste, op kleitabletten vastgelegde, zakelijke transacties in Mesopotamië in de brons- en ijzertijd tot de bankendynastieën die aan de basis lagen voor de Italiaanse renaissance en van de eerste aandelencrisis die de Franse Revolutie inleidde tot de hypotheekcrisis die in 2007 de Amerikaanse samenleving in haar greep kreeg en de wereldeconomie zou ontwrichten. Aan de hand van deze en vele andere historische anekdotes en gebeurtenissen levert Ferguson een overtuigend betoog dat de evolutie van de wereld van kredieten en schuld minstens zo belangrijk geweest is voor de opkomst en ondergang van beschavingen en de ontwikkeling van de mensheid als de ontwikkeling van de beheersing van het vuur, de uitvinding van de ploeg of de Industriële Revolutie.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Niall Ferguson behoort tot de meest vooraanstaande Britse historici van dit moment. Hij is o.m. professor aan Harvard en senior research fellow aan de Hoover Institution. Hij schreef talloze geschiedkundige werken, waaronder o.a. Kissinger, De Grote Oorlogen en Het plein en de toren. Tot zijn talloze onderscheidingen behoren de Benjamin Franklin Prize for Public Service, de Hayek Prize for Lifetime Achievement en de Ludwig Erhard Prize for Economic Journalism.toelichtingDit is het verhaal van voorspoed en crises zoals nooit eerder is verteld. Niall Ferguson toont overtuigend hoe het financiële de achtergrond vormt voor alle geschiedenis.recensie citaatDe meest briljante historicus van zijn generatie.recensie citaatFerguson is een geweldige verteller.recensie citaatEen uitstekende gids voor de geschiedenis van het geld en van financiële crises.recensie citaatEen verademing voor wie wil lezen over de werking van het geldstelsel, zonder te hoeven ervaren hoe een schrijver verzandt in complettheoriën of softe pleidooien voor een staatsbank. Ferguson schrijft vlot en verhalend.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: