De treinreis

De miraculeuze ontsnapping van Hongaars-Nederlandse Joden tijdens de bezetting

Willy Lindwer; Aline Pennewaard

paperback/ gebrocheerd: € 20.99: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789046823255, 176 blz., April 2018
Formaat: 21.0 (h) x 13.6 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 240 gram.

Uitgever: Nieuw Amsterdam

beschrijving

De treinreis beschrijft een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Historica Aline Pennewaard ontdekte dat in 1943 met vijf transporten 89 Hongaars-Joodse gezinnen vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest werden gebracht. In 1944, na de inval van de nazi’s in Hongarije, wisten de meesten van hen mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen. Het merendeel van de overlevenden keerde na de oorlog veilig terug naar Nederland.
Aan de hand van ooggetuigenverhalen archiefonderzoek laten Lindwer en Pennewaard zien hoe deze Joden vanuit Nederland dwars door bezet Europa naar Boedapest reisden. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hun in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)

Willy Lindwer is regisseur en verwierf internationale bekendheid met De laatste zeven maanden van Anne Frank.Lindwer heeft veel films over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging op zijn naam staan, en ontving voor zijn werk diverse prijzen, waaronder een Gouden Kalf en een Emmy Award.

Aline Pennewaard is historica en momenteel bezig met haar promotieonderzoek naar de deportaties van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland naar de vernietigingskampen. Samen met Guus Luijters maakte zij het boek In Memoriam.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: