Sokrates, martelaar van de filosofie

Plato

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044641950, 216 blz., July 2019
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 256 gram.

Uitgever: Prometheus

vertaald door: Hans Warren; Mario Molegraaf

beschrijving

Wie was hij, Sokrates, de man met de stompe neus en het scherpe intellect? Een moedige rebel of een gevaarlijke onruststoker?

Hij heeft zelf geen woord geschreven, des te meer is er óver hem geschreven. Eerst en vooral door Plato (ca. 427-347 v.Chr.), wiens oeuvre één grote hommage aan Sokrates is. Hij was diep verontwaardigd over het doodvonnis van Sokrates, in 399 v.Chr. voltrokken toen hij een man van zeventig was.
In dit boek zijn Plato’s werken over het proces tegen Sokrates en diens laatste dagen bijeengebracht: Euthyfron, Apologia Sokratous (Sokrates’ verdedigingsrede), Kriton en Faidon. Indrukwekkende en ontroerende meesterwerken die ons heel dicht bij Sokrates brengen, de enige man uit de Oudheid die we allemaal zouden herkennen wanneer we hem op straat tegenkwamen. Maar we belanden ook midden in de woelige, maar waarachtige democratie die Athene was, en worden door het doodvonnis tegen Sokrates onvermijdelijk geconfronteerd met uiterst actuele vragen over de onbehaaglijke grenzen tussen democratie en rechtsstaat.

‘Een zeer toegankelijke en soepel leesbare Plato. Met de vertaling van Plato door Hans Warren en Mario Molegraaf komen de oude vertalingen plotseling in een grote schaduw te staan. (…) Geweldige nawoorden van Molegraaf, die zich als essays laten lezen.’
De Groene Amsterdammer

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.