Romantici en revolutionairen

Literatuur en schrijverschap in de 18de en 19de eeuw

Rick Honings; Lotte Jensen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Romantici en revolutionairen

paperback/ gebrocheerd: € 39.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044630770, geïllustreerd, 408 blz., September 2019
Formaat: 24.1 (h) x 17.0 (b) x 2.7 (d) cm. Gewicht: 998 gram.

Uitgever: Prometheus

beschrijving

Mensen opvoeden tot volwaardige burgers. Dat was wat Betje Wolff en Aagje Deken met hun achttiende-eeuwse briefromans nastreefden. Honderd jaar later keek de Tachtiger Willem Kloos heel anders aan tegen zijn positie als schrijver. Met zijn dichtregel ‘Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten’ zette hij zich af tegen meer maatschappelijk gerichte auteurs.

In Romantici en revolutionairen nemen Rick Honings en Lotte Jensen twee eeuwen schrijverschap onder de loep. Sommigen wilden de wereld verbeteren en streefden hoge idealen na, anderen keerden zich er liever van het aards gewoel af om zich op hogere sferen te richten.

Dit rijk geïllustreerde boek stelt de positie van de auteur in de samenleving centraal. Daarmee biedt het een vernieuwend overzicht van de Nederlandse literatuur van de achttiende en negentiende eeuw. Van dominee-dichter tot humorist, van idealist tot sentimentalist en van nationalist tot feminist.

Rick Honings (1984) is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich vooral op de literatuur van de negentiende eeuw.

Lotte Jensen (1972) is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze publiceert over nationale identiteitsvorming, Nederlandse letterkunde en geschiedenis.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.