Een land waarover is nagedacht

Hoe de planners Nederland vormgaven

Han Lörzing

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een land waarover is nagedacht

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044544299, 304 blz., May 2021
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 455 gram.

Uitgever: De Geus

beschrijving

Waarom ziet Nederland eruit zoals het eruitziet? Dat is voor een groot deel te danken aan de fantasie van architecten en stedenbouwers. En wat in de afgelopen eeuw steeds belangrijker werd, is de rol van de ruimtelijke ordening, van de lokale politiek tot het landsbestuur. Planning is politiek.

In de twintigste eeuw bouwde ambtelijk Nederland een ‘ordeningsstaat’ op. Het uiterlijk van Nederland – van groeikern tot bufferzone, van Bijlmermeer tot Vinexwijk – is er blijvend door beïnvloed. Hoe kwamen de wijken tot stand? Wat was de rol van ontwerpers, ambtenaren en bestuurders? Daarover gaat Een land waarover is nagedacht, in tal van anekdotes. Die ordeningsstaat was in zijn beste dagen een geoliede organisatie die met vaste hand de regie voerde. Dit boek is een pleidooi om dat unieke systeem van planning en ontwerp niet verloren te laten gaan.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Han Lörzing (1946) werkte in de landschapsarchitectuur, de stedenbouw en de ruimtelijke ordening. Eerder verschenen van zijn hand Grenskoorts en Jaren van verandering.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.