Multatuli leeft in Lebak

Honderdzestig jaar Max Havelaar in Indonesië

Arjan Onderdenwijngaard

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Multatuli leeft in Lebak

paperback/ gebrocheerd: € 18.50

ISBN: 9789044543742, 272 blz., June 2021
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 360 gram.

Uitgever: De Geus

beschrijving

Max Havelaar deed bij verschijnen in 1860 een rilling door Nederland gaan. Maar welke rol speelde het boek in het koloniale Indië en het onafhankelijke Indonesië? Vanaf het einde van de negentiende eeuw inspireerde het de nationalisten om in opstand te komen, en tot op heden heeft het een plaats in de Indonesische cultuur. Het is verfilmd, er zijn toneelvoorstellingen van gemaakt, er wordt over geschreven en gesproken, er is zelfs een Multatuli-museum in Rangkasbitung, de oude standplaats van Eduard Douwes Dekker.


‘Was het uiteindelijk niet vanwege de specerijeneilanden dat de wereld werd gekoloniseerd door Europa? Men kan zeggen dat het de lotsbestemming van Indonesië was het dekolonisatieproces te initiëren. Deze wereld is schatplichtig aan Multatuli/Eduard Douwes Dekker, wiens werk de vonk was die dit proces deed ontvlammen.’ – Pramoedya Ananta Toer

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Arjan Onderdenwijngaard (1961) is sinds 1980 professioneel verbonden met Indonesië. Vanaf 1987 volgt hij alle gebeurtenissen rond Max Havelaar die daar in het verleden en heden hebben plaatsgevonden. In 2015 is hij er definitief gaan wonen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.