Een mensenleven geleden

In het voetspoor van de bevrijding

Jaap Robben

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een mensenleven geleden

paperback/ gebrocheerd: € 5.99

ISBN: 9789044543193, 72 blz., September 2019
Formaat: 19.1 (h) x 11.5 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 81 gram.

Uitgever: De Geus

beschrijving

In september 1944 vond Market Garden plaats, de grootste luchtoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was door te stoten naar het IJsselmeer en Nederland te bevrijden. Maar bij Arnhem stokte deze operatie op een gruwelijke manier.
In de zomer van 2019 loopt Jaap Robben (bekend van Birk en Zomervacht) van Lommel in België naar Renkum bij Arnhem. Hij volgt het spoor van de geallieerde soldaten. Na 75 jaar gaat hij op zoek naar wat er nog te zien is van toen. In het landschap, in het dagelijks leven. En vooral in de mensen.
Tijdens deze voettocht spreekt hij met re-enactors die de oorlog zo echt mogelijk naspelen, en met een verzamelaar die een compleet Engels uniform heeft bemachtigd, compleet met een zakbijbeltje en een geldbiljet dat wel een love letter zou kunnen zijn. Ook komt hij in een Duitse bunker die nu als airbnb en escape-room dienstdoet. En hij vraagt zich af waarom er in Duitsland naast alle herdenkingen niet ook de bevrijding van de nazi’s wordt gevierd. Hij vertelt over het veel te late eerbetoon aan de Poolse bevrijders. En hij gaat met mevrouw Kranen terug naar het huis in Renkum waar zij als zeventienjarig meisje de oorlog en de bevrijding beleefd heeft. De bevrijding die stokte bij de Rijn, want na een paar dagen veroverden de Duitsers Renkum weer, en toen brak de hongerwinter aan.
In kleine verhalen vertelt Jaap Robben de grote geschiedenis, en brengt zo een eerbetoon aan de mannen die deelnamen aan de laatste rechtvaardige oorlog.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jaap Robben (1984) veroverde met zijn romandebuut Birk boekhandel, lezer en recensent. Inmiddels verschijnen zijn boeken in tien talen. Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Dioraphte Literatour Publieksprijs en de ANV Debutantenprijs. Er wordt gewerkt aan een verfilming.

Ook Jaap Robbens poëzie, verhalen en prentenboeken voor kinderen worden door een groot lezerspubliek omarmd.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.