Buiten dienst

Toen God kleiner moest gaan wonen en ik meekeek

Anton Stolwijk

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Buiten dienst

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044542325, 304 blz., March 2021
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 384 gram.

Uitgever: De Geus

beschrijving

Op een avond fietst Anton langs de kerk van zijn jeugd, de Josephkerk in Alkmaar. Dankzij zijn religieuze vader heeft hij daar vroeger vele uren doorgebracht, maar tot enige interesse in het geloof heeft dat nooit geleid. Wanneer hij besluit er uit nostalgie weer eens rond te kijken, blijkt hij niet de enige die de kerk is vergeten. De parochie is op sterven na dood en het gebouw staat op het punt verkocht te worden aan een projectontwikkelaar.
Gedurende een jaar blijft Anton terugkeren naar de Josephkerk. Hij wordt lid van het jongerenkoor vol ouderen, fietst mee op de bedevaart naar het putje van Heiloo, en wordt samen met het handjevol overgebleven kerkgangers op uitgedroogde aardbeiencarrés getrakteerd.

Buiten dienst is een tragikomisch portret van de restanten van het Nederlands katholicisme, en van een samenleving die veel meer dan alleen de gebouwen van haar geloofsgemeenschappen in de uitverkoop heeft gedaan.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Anton Stolwijk (Alkmaar, 1979) schreef voor onder meer De Groene Amsterdammer en Hard gras, en publiceerde eerder de boeken Atjeh en Ons soort Amerika. Hij heeft het nog niet over zijn hart kunnen verkrijgen zich uit te schrijven bij de katholieke kerk.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.