Weerloos en zonder waarde

Moderne slavernij in al haar vormen

Guido Cuyvers

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Weerloos en zonder waarde

paperback/ gebrocheerd: € 30.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044137309, 300 blz., April 2020
Formaat: 24.1 (h) x 16.1 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 530 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Sinds de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens lijkt het duidelijk: elke mens is vrij en gelijk in waardigheid en rechten. In de realiteit blijkt dat evenwel niet voor iedereen het geval te zijn. Dit boek focust op een grote groep mensen, wereldwijd meer dan veertig miljoen, voor wie die vrijheid niet telt, de mensen die in een of andere vorm van slavernij leven. Dat we ons daar weinig bij kunnen voorstellen, wijst erop dat veel aspecten van slavernij vandaag verborgen blijven voor de doorsnee burger. Wereldwijd gaan belangrijke organisaties de uitdaging aan om slavernij uit te schakelen, maar zolang dit een lucratieve business is, is dit niet alleen een zaak van wetten en politiek. Elke burger heeft als consument te maken met slavernij, weliswaar zonder zich daarvan bewust te zijn, onder meer door de kleding die we kopen, koffie die we drinken, sieraden of elektronica die we gebruiken.

Waarover gaat het als we termen als slavernij, mensenhandel en mensensmokkel in de mond nemen en wie is daarbij betrokken? Slavernij bestaat in zeer diverse vormen, zowel met kinderen als volwassenen, waarvan dwangarbeid en seksuele uitbuiting de omvangrijkste zijn. Een uitvoerige beschrijving van alle dimensies van moderne slavernij biedt inzicht in een tamelijk onbekende wereld. We nemen ook de oorzaken onder de loep en schetsen de gevolgen van en voor de samenleving. Er gebeurt al heel wat om moderne slavernij aan te pakken. Daarom is een overzicht van wat er nodig is en wat er nog moet en kan gebeuren verhelderend om een hoopvol perspectief aan te reiken, niet enkel voor beleidsmakers maar ook voor de burger als consument.

Guido Cuyvers studeerde aan de KU Leuven criminologie, familiale en seksuologische wetenschappen en filosofie. Na een loopbaan in het hoger onderwijs als docent, onderzoeker en departementshoofd, engageert hij zich in het middenveld, bij het ouderenbeleid en het onderzoek naar de positie van ouderen in de samenleving. Als auteur publiceert hij uitvoerig over allerlei maatschappelijke thema's.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.