Terugvalpreventie 2.0

Duurzaam afronden in de jeugdzorg en GGZ met het Video Voortgangsplan

Jelmer Kors

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Terugvalpreventie 2.0

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044137231, 127 blz., February 2020
Formaat: 24.3 (h) x 16.4 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 241 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Een maatschappelijk probleem is dat veel cliënten na afronding van een hulptraject in de jeugdzorg of ggz terugvallen en in een nieuw hulptraject terechtkomen. Ontwikkelingen in de ICT bieden mogelijkheden voor het vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten; bijvoorbeeld door stevige handvatten te bieden voor de periode na het hulptraject, waarin de cliënt verder moet zonder zorgprofessional. Terugvalpreventie 2.0 geeft een theoretische onderbouwing en methodologische omschrijving voor het duurzaam afronden van hulptrajecten. Dit gebeurt aan de hand van een multimediapakket genaamd Video Voortgangsplan, bestaande uit voor de cliënt gepersonaliseerde video's en een werkdocument.

Het Video Voortgangsplan heeft het doel de vooruitgang van het hulptraject te bestendigen, geleerde vaardigheden en informatie te doen onthouden en - indien er sprake is van een terugval - handvatten te bieden voor herstel. Er is extra aandacht voor de oplossingsgerichte houding die van de zorgprofessional wordt gevraagd in de laatste fase van het hulptraject en een theoretische constructie voor de opbouw van het multimediapakket. Het boek bevat een handleiding om het multimediapakket zelf te maken en omschrijft uitkomsten van een enquête naar de ervaringen van cliënten en zorgprofessionals die met het Video Voortgangsplan hebben gewerkt.

Jelmer Kors is pedagoog en systeemtherapeut. Hij is werkzaam bij Arkin, Centrum voor Relationele Therapie (CvRT) in Amsterdam. Zie ook www.videovoortgangsplan.nl

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.