De mythe van rationalisering

Over creativiteit en ambiguïteit in het sociaal werk

Jochen Devlieghere; Rudi Roose

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 9789044135657, 93 blz., December 2017 UITVERKOCHT!

Uitgever: Garant - Uitgevers n.v.

beschrijving

Het sociaal werk wordt steeds vaker geconfronteerd met de vraag naar rationalisering en vooral naar overrationalisering. Dit uit zich in een amalgaan aan procedures, protocollen, richtlijnen, methodes en regels die proberen om het sociaal werk voor te structureren. In dit boek lichten de auteurs toe hoe deze tendens is ontstaan, welke gevolgen deze heeft en hoe sociaal werkers ermee kunnen omgaan in hun dagelijkse praktijk. Op basis hiervan pleiten de auteurs dan ook voor een ontgrenzende benadering van sociaal werk.
Het boek combineert theoretische concepten zoals discretionaire ruimte, verantwoording, transparantie en ambiguïteit met praktijkvoorbeelden die spruiten uit wetenschappelijk onderzoek. Op die manier wordt de overrationalisering van het sociaal werk tastbaar gemaakt voor zowel onderzoekers, beleidsmakers, sociaal werkers als voor studenten.

Over de auteurs
Jochen Devlieghere is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek van de Universiteit Gent. Rudi Roose doceert er Sociaal werk.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.