HistoriANT 5-2017

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 27.80: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044135541, geïllustreerd, 184 blz., December 2017
Formaat: 24.3 (h) x 16.3 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 356 gram.

Uitgever: Garant - Uitgevers n.v.

beschrijving

Veel is er de laatste jaren te doen rond de heraanleg van de leien en de vernieuwing van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. In dit kader wordt in een eerste artikel aandacht geschonken aan de opgravingen van belangrijke onderdelen van de zestiende-eeuwse citadel, die gedurende eeuwen het stadsbeeld van het zuiden van de stad domineerde. In een tweede bijdrage wordt een vergeten bron voor de geschiedenis van Antwerpen voor de schijnwerpers geworpen:
een manuscript dat nooit eerder gepubliceerd iconografisch materiaal bevat.
Een mooi overzicht van de spectaculaire ontwikkeling van de Antwerpse pers gedurende de negentiende eeuw wordt in een volgende bijdrage beschreven.
In een vierde artikel wordt uitvoerig toegelicht dat Antwerpen naar het einde van de negentiende eeuw de belangrijkste haven was in Europa wat de invoer van graan en de handel ervan betreft.
Een laatste bijdrage in het jaarboek beschrijft nauwkeurig hoe de Antwerp Waterworks Cy Ltd, een Engelse maatschappij die als eerste voor de waterbevoorrading van de stad Antwerpen en de haven zorgde, tijdens de moeilijke jaren van de Eerste Wereldoorlog haar taak opnam.
Kronieken over de werking van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis, van de Antwerpse erfgoedbibliotheken, het onroerend erfgoed van de stad Antwerpen en de talrijke Antwerpse musea ronden het jaarboek af.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.