Caleidoscopia

spelkaarten met toelichting

Twie Tjoa; Enith Pereira; Margie Kessler; Christine van Duin

 
 

€ 23.20: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044134667, November 2016, MUL
Formaat: 28.3 (h) x 18.5 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 304 gram.

Uitgever: Garant - Uitgevers n.v.

illustrator: Johan van der Woude

beschrijving

(Het Caleidoscopia-Handboek is afzonderlijk verkrijgbaar) De Caleidoscopia-spelkaarten vormen een kaartspel over diversiteit. Het doel van dit spel is mensen met elkaar aan de praat te brengen over zichzelf, hun geschiedenis, het heden en de toekomst en daardoor meer begrip en respect voor elkaar te helpen ontwikkelen. Het gaat daarbij om de overeenkomsten en verschillen tussen mensen en hun individuele en maatschappelijke kansen en beperkingen te herkennen en te erkennen.

Samenvattend gaat het om:
*Diversiteit gemeenschappelijk zichtbaar en bespreekbaar maken
*Spelenderwijs leren omgaan met diversiteit in al haar dimensies
*Elkaar duidelijk maken wat de eigen betekenisgeving aan de dimensies van diversiteit is

Het spel bestaat uit 8 setjes van 9 gekleurde kaartjes waarop 8 dimensies van diversiteit benoemd zijn en een blanco kaart voor een dimensie naar eigen inzicht:
*etniciteit
*sociale klasse
*levensfase
*talent/beperking
*religie
*sekse/gender
*seksuele identiteit
*(beroeps)socialisatie
*blanco

Het spel is in zijn eenvoud voor verschillende doeleinden te gebruiken. Het kan ingezet worden als kennismakingsspel. Het kan gebruikt worden om een discussie op gang te brengen. Het kan gespeeld worden om het reflecterend vermogen van mensen te vergroten en om inzicht te verwerven in maatschappelijke verhoudingen.

Professionals in de profit en non-profit sector zoals: begeleiders, hulpverleners,coaches,trainers, docenten, supervisoren en/of geïnteresseerden, kunnen dit spel gebruiken als hulpmiddel bij het bespreekbaar en inzichtelijk maken van overeenkomsten, verschillen, waarden, uitdagingen, etc.

Het kaartspel kan individueel, in kleine en in grotere groepen gespeeld worden; het kan kort of uitgebreider gespeeld worden. De spelinstructie is in negen talen: Nederlands, Engels, Duits, Hongaars, Arabisch, Turks, Frans, Spaans en Chinees.

Het handboek Caleidoscopia, Spelen met Diversiteit: Theorie, Praktijk en Ervaring, is apart verkrijgbaar en richt zich op begeleiders die in hun werk te maken hebben met diversiteit en de invloed daarvan op hun eigen positie en op die van de mensen met wie ze werken en samenwerken. Zij kunnen het boek gebruiken als een hulpmiddel bij de Caleidoscopia spelkaarten, het diversiteitsspel dat het Netwerk Caleidoscopia in 2003 ontwikkeld heeft.

Over de auteurs
Twie Tjoa, Enith Pereira, Margie Kessler, Christine van Duin en Ankephien van Tijen vormen samen het Netwerk Caleidoscopia, gevestigd in Amsterdam. Ze zijn werkzaam en actief onder meer in het onderwijs, het welzijnswerk en de gezondheidszorg, in de vakbond, de vrouwen- en LHBT-beweging en in migranten- en ouderenorganisaties.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.