Over de psychiatrie als praktijk

ervaring, visies, taboes, mythes

Arnoud Tanghe

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Over de psychiatrie als praktijk

paperback/ gebrocheerd: € 41.10: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044134643, 365 blz., December 2016
Formaat: 24.3 (h) x 17.3 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 686 gram.

Uitgever: Garant - Uitgevers n.v.

beschrijving

De praktijk van de psychiatrie in de tweede lijn en in de PAAZ vormt de leidraad in dit boek. Het laat zien hoe anders en complexer die is. De auteur bespreekt vanuit een bijzonder rijke ervaring, de meest voorkomende ziektebeelden die in de consultatie van de doorsnee psychiater beluisterd worden en de problemen omtrent diagnose en behandeling. Geregeld klinkt hierbij een kritisch geluid omtrent DSM-V. De cliënten op het spreekuur lijden vaak aan meer ingewikkelde ziektebeelden dan beschreven wordt in classificaties en hun comorbiditeit. Voorbeelden zijn grillige stemmingswisselingen in de loop van de ziektegeschiedenis, diverse angst-, dwang- of drangstoornissen, met daardoor verwrongen persoonlijkheidsstoornissen, stukgelopen relaties of het gebrek aan een relatie, toenemende vereenzaming, verslaving aan alcohol, drugs, gokken of internet, slaapstoornissen,vermoeidheid, enz. Dit kluwen ontwarren vraagt veel tijd en geduld.

Er is behoefte aan 'algemene psychiaters'. Psychiaters die voeling hebben met algemene geneeskunde, neurologie, klinische psychiatrie en psychotherapie. En die sociale interesse hebben en ook bereid zijn om hun patiënten te verdedigen in de forensische psychiatrie en bij vragen naar een levenseinde. Dit alles houdt ook creativiteit in, met pillen en/of praten en de moed om zogenaamde zekere paden te verlaten, eventuele verkeerde inschattingen te erkennen, op zoektocht te gaan naar andere wegen, de cliënt ten bate.

Over de auteur
Arnoud Tanghe, psychiater, coördineert de Groepspraktijk PBC - Psychotherapie, Biologische psychiatrie & Co-therapie in Brugge.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.