Groeiboek

Zorg- en volgsysteem voor kleuters. Analyse en handelen. Domeinboek positieve ingesteldheid

Mieke Wouters; Reinlide Lambert

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Groeiboek

paperback/ gebrocheerd: € 31.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044132793, geïllustreerd, 151 blz., August 2015
Formaat: 29.7 (h) x 21.2 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 451 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Groeiboek. Analyse en handelen. Positieve ingesteldheid
Groeiboek is een hulpmiddel bij de uitbouw van een zorgbeleid in de kleuterschool. Het is ontwikkeld voor de kleuterleidster en het zorgteam om extra zorg te bieden aan de kleuters die dat nodig hebben. Het handelingsgericht samenwerken en het zorgcontinuüm is het kader van waaruit wordt gewerkt. Groeiboek situeert zich op het niveau van verhoogde zorg en uitbreiding van zorg. Het concretiseert deze niveaus, in aansluiting op de diagnostische protocollen.

De kleuterleidster signaleert haar bezorgdheid en maakt systematisch een analyse. Hiermee ontdekt ze de onderwijsbehoeften van de kleuter en komt ze tot doelgericht handelen. Verschillende hulpmiddelen, zoals een overzicht van mogelijke hypothesen, observatielijsten en ontwikkelingslijnen, helpen haar hierbij.

Groeiboek ondersteunt op deze manier de systematiek en de continuïteit van de extra zorg doorheen de kleuterschool. Dat leidt tot een gedeelde zorg met de ouders, de kleuterleidster, het zorgteam en de leerlingbegeleider.

Groeiboek bestaat uit vier delen: 'Basisboek', 'Signaleren', 'Analyse en handelen' en 'Continuïteit van de gedeelde zorg'. Deel 3: 'Analyse en handelen' bestaat uit aparte domeinboeken die het denkkader concretiseren en suggesties doen naar interventies.

Zie:
Groeiboek. Basisboek
Groeiboek. Signaleren
Groeiboek. Analyse en handelen. Situering en werkwijze
Groeiboek. Analyse en handelen. Ontwikkeling van de zelfsturing
Groeiboek. Analyse en handelen. Denkontwikkeling
Groeiboek. Analyse en handelen. Taalontwikkeling
Groeiboek. Analyse en handelen. Motorische ontwikkeling
Groeiboek. Analyse en handelen. Zintuiglijke ontwikkeling & lichamelijke factoren

Over de auteur(s):
De auteur van Groeiboek/Positieve ingesteldheid, Mieke Wouters is psycho-pedagogisch consulent in het vrij CLB Hasselt. Ze bedacht mee het concept voor Groeiboek en is mede-auteur van Basisboek, Signaleren en Analyse en Handelen. Ze werkte voor dit domeinboek samen met Reinilde Lambert, Coördinator Basisonderwijs van het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding regio Gent en eindredacteur/coördinator van de Groeiboek-reeks voor de Vrije CLB-Koepel..

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.