De nachtegaal en de kraai

een optimale stem binnen ieders bereik

Wivine Decoster; Felix de Jong

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De nachtegaal en de kraai

paperback/ gebrocheerd: € 35.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044131215, geïllustreerd, 276 blz., October 2013, FRE
Formaat: 24.2 (h) x 16.2 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 512 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Wie de stem intens gebruikt, ervaart hoe sterk en hoe fijn ze de mondelinge communicatie kan regelen en beïnvloeden. Dat vraagt veel vaardigheden die in dit boek stapsgewijs aan bod komen: van het fijne horen van verschillen, over stemzorg en stemtechniek naar aandacht voor en afstemming op de omgeving.

Of de stem binnen het beroep wordt gebruikt of erbuiten, altijd vraagt dit de nodige aandacht en inzet. Hierbij speelt motivatie een sleutelrol. Deze motivatie kan de lezer putten uit de brede achtergrond over het hoe en waarom van goed stemgebruik. Wie meteen aan de slag wil, krijgt aanzetten om alles in de praktijk om te zetten. Daarnaast biedt elke topic de mogelijkheid om nog dieper en breder over stem na te denken.

Het boek richt zich in de eerste plaats tot de stemgebruikers zelf (politici, leerkrachten, tolken, gidsen, vertellers, sportlui, pleiters, verkopers, ...). Anderzijds doet het appel op de verantwoordelijkheid van de brede omgeving: de werkgever, de beleidsvoerder, de architect, de loopbaanplanner, de coach, de logopedist, de beroepsvereniging, de regisseur, de bewegingswetenschapper, de stemergonoom ... Hoe breder het draagvlak voor de uitbouw van goed stemgebruik of de oplossing van stemproblemen, des te meer sprekers van allerlei pluimage het beste uit hun stem kunnen halen, van Nachtegaal tot Kraai.

Op de bijbehorende audio-cd staan fragmenten die helpen om alles in te oefenen.


Over de auteurs
Wivine Decoster is docent aan de opleiding Logopedische en Audiologische Wetenschappen en de Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen van de KU Leuven.

Felix de Jong is foniater in de afdeling Neus-, Keel- en Oorziekten, Gelaat- en Halschirurgie van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud van Nijmegen. Ook hij doceert aan de opleiding Logopedische en Audiologische Wetenschappen van de KU Leuven. Samen coördineren ze het Expertisecentrum Stem binnen de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatMet dit boek bieden Wivine Decoster en Felix de Jong van het Expertisecentrum Stem aan de KU Leuven een toegankelijke handleiding voor een beter stemgebruik. Eerst leggen de auteurs uit hoe het instrument 'stem' werkt, om daarna te tonen hoe je het optimaal kunt 'bespelen'. In een algemeen eerste deel wordt onder meer gesteld dat iedere stem een persoonlijk instrument is en dat dus niet iedereen beschikt over dezelfde mogelijkheden. Daarna volgt een theoretisch deel over de stem, haar verschillende onderdelen en hoe die te combineren. Dat alles wordt ondersteund door praktijkvoorbeelden, zwart-witfoto's, figuren en oefeningen. Bovendien wordt in dit deel ook verwezen naar geluidsfragmenten op een bijgevoegde cd.
Vervolgens wordt besproken wat er fout kan gaan en waar je rekening mee kunt houden. Zo lees je hoe je aan je stem kunt werken, hoe je de omgeving kunt aanpassen etc. Bij dat alles wordt vooral duidelijk dat stemproblemen een complexe en gemotiveerde aanpak vereisen. Achteraan volgen een bibliografie en trefwoordenregister. Een must voor mensen met een stemberoep. Ruime, overzichtelijke lay-out.
Recensent NBD Biblion Afd. Redactie Media Aanbod
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.