Binding en burgerschap

buurtbetrokkenheid in Rotterdam en Den Haag

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Binding en burgerschap

paperback/ gebrocheerd: € 28.40: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044130355, geïllustreerd, 248 blz., April 2013
Formaat: 24.0 (h) x 16.1 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 453 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

redactie: Arend Ode; Guido Walraven

beschrijving

Over het boek:

Over stedelijk burgerschap worden levendige discussies gevoerd. Het gaat daarbij onder meer om succesfactoren van burgerinitiatieven, de relatie tussen burger en overheid, de rol die sociale netwerken spelen bij burgerparticipatie, en om hoe verschillende bevolkingsgroepen vorm geven aan actief burgerschap.

Dit boek wil een bijdrage leveren aan de discussies over stedelijk burgerschap, gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in Rotterdam en Den Haag. Hieraan hebben zowel studenten en docenten van hogeschool Inholland als externe deskundigen meegewerkt.

De huidige stand van het onderzoek naar burgerschap wordt weergegeven. Actuele vormen van binding en burgerschap worden in kaart gebracht op Noordereiland in Rotterdam en in het Statenkwartier in Den Haag. Een onderzoek uit 1963 op het Noordereiland werd recent enigszins herhaald, zodat je als lezer twee 'plaatjes' van binding en burgerschap met elkaar kunt vergelijken. Op het Noordereiland is ook gekeken naar community art in relatie tot burgerschap. In Den Haag is bovendien gekeken naar de ervaringen met een aantal burgerinitiatieven en hoe de gemeente daarmee is omgegaan.

Het boek laat zien hoe in verschillende buurten de inzet voor de publieke zaak uiteenlopende vormen van stedelijk burgerschap oplevert. Niet alle vormen worden door de overheid gezien en op waarde geschat. Een gemiste kans, aangezien die (terugtredende) overheid een actieve en omvangrijke civil society wil.

Over de auteur(s):
Arend Odé studeerde sociale geografie aan de Universiteit Utrecht en is associate lector Dynamiek van de stad.
Guido Walraven studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en is lector Dynamiek van de stad.

Meer informatie over het lectoraat op www.inholland.nl/dynamiekvandestad.

Eerder verschenen bij het lectoraat Dynamiek van de Stad:

Aandacht en kracht. Verbinden van activering en zorg
Een waardevolle spagaat. Een verkenning van sociaal ondernemerschap
Overbruggen en verheffen. Werken aan sociaal kapitaal in de stad

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.