Leerling ouders en leerkracht

Giel Vaessen

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 20.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044130140, geïllustreerd, 122 blz., January 2013 UITVERKOCHT!

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Over het boek:

Om optimaal te kunnen leren moet een leerling goed in zijn of haar vel zitten. De primaire taak van leerkrachten is vanzelfsprekend het stimuleren van de ontwikkeling van de leerling. Kennisoverdracht en leren leren staan voorop. Iedere leerkracht wil uit een leerling halen wat er in zit. Geen overvraging en ook geen onderstimulatie. Een leeftijdsadequate sociaalemotionele ontwikkeling is één van de pijlers om tot leren te kunnen komen.

Zowel in relatie tot de didactische als sociaal-emotionele ontwikkelingsstimulatie van de leerling is een goede samenwerking tussen ouders, de leerkracht en de leerling van essentieel belang. Over het algemeen verloopt de samenwerking met ouders probleemloos, maar leerkrachten kunnen niet altijd stroef verlopende communicatie met ouders vlot trekken. Hierdoor komt de leerling klem te zitten tussen twee conflicterende opvoedmilieus, wat negatieve gevolgen heeft voor zijn sociaal-emotionele en didactische ontwikkeling.

Dit boek geeft leerkrachten inzichten en handvatten om moeilijk verlopende communicaties met gezinnen te doorbreken.

De meest relevante gezinstherapeutische visies en aanpakken worden in eenvoudige bewoording vertaald naar de alledaagse schoolse praktijk, zodat ze hier morgen mee aan de slag kunnen. Daardoor wordt de samenwerking aanvullend in plaats van aanvallend. Diverse benaderingen komen aan bod: de contextuele, strategische, structurele, territoriale, oplossingsgerichte en 'één kind, één plan'-benadering. Elk hoofdstuk is geïllustreerd met herkenbare praktijkvoorbeelden en eindigt met een overzichtelijke samenvatting.

Over de auteur(s):
Giel Vaessen werkte decennia lang in de kinder- en jeugdpsychiatrie, met name als behandelcoördinator en gezinstherapeut. De laatste jaren werkte hij als zorgcoördinator binnen de Rec IV school De Buitenhof/Alterius in Heerlen. Momenteel werkt hij daar als gedragsdeskundige en trainer. Naast het geven van cursussen schreef hij diverse praktijkgerichte kinder- en jeugdpsychiatrische boeken, waaronder Psychiatrie in de klas.
Zie www.wervelkind.nl.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.