Prikkels in de groep!

samenwerken aan een sensorisch waardevolle omgeving voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking

Robert de Hoog; Sandra Stultiens-Houben; Ingrid van der Heijden

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Prikkels in de groep!

paperback/ gebrocheerd: € 22.70: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044129397, geïllustreerd, 172 blz., July 2012
Formaat: 24.1 (h) x 16.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 320 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

serienaam/reeks: Fontys-OSO-Reeks

beschrijving

Over het boek:
Er zijn kinderen die voortdurend alert zijn op wat er in hun omgeving gebeurt, kinderen die altijd een voorwerp in de hand houden om eraan te voelen, kinderen die bij het horen van harde geluiden uit de groep rennen, kinderen die regelmatig aan hun groepsgenootjes ruiken, kinderen die overal op klimmen en geen gevaar lijken te kennen en kinderen die om de haverklap tegen groepsgenoten opbotsen. Als ouders, leerkrachten en begeleiders ben je je er niet altijd van bewust dat deze gedragingen ontstaan vanuit een voor dit kind bijzondere manier van verwerken van prikkels.

Deze bijzonderheden vragen om een op het individuele kind afgestemde begeleidingsstijl, activiteiten en aangepaste omgeving binnen de groep. Een lastige opgave en een dagelijkse uitdaging, maar noodzakelijk om te voorkomen dat bijzonderheden in de sensorische informatieverwerking de ontwikkeling van kinderen met een verstandelijke beperking belemmeren.

'Prikkels in de groep!' biedt praktische handvatten. De lezer kan met de uitleg, voorbeelden en de praktische oplossingen goed aansluiten bij de prikkelbehoefte van de kinderen en passende begeleiding bieden aan de groep.

Beschreven wordt welke manieren van prikkelverwerking er zijn en hoe de zintuigen informatie verwerken. Aandacht wordt besteed aan de invloed van omgevingsfactoren en diverse aspecten die nodig zijn om kinderen in een groep te begeleiden. Door een beter begrip van gedrag met sensorische oorzaken ontstaat voor ieder kind een sensorisch waardevolle omgeving.
Kijk voor meer informatie en voor aanvullende voorbeelden op www.prikkelsindegroep.nl.

Over de auteur(s):
Robert de Hoog is werkzaam als SI-therapeut/fysiotherapeut, Sandra Stultiens-Houben is autismespecialist / leerkracht en Ingrid van der Heijden is orthopedagoog / gezondheidzorgpsycholoog. Ze werken allen binnen de zorg en onderwijs aan kinderen met een verstandelijke beperking.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.