Zin in onderwijs

Luc Stevens

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Zin in onderwijs

paperback/ gebrocheerd: € 10.30

ISBN: 9789044126334, geïllustreerd, 55 blz., June 2010
Formaat: 21.2 (h) x 14.2 (b) x 0.5 (d) cm. Gewicht: 93 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Door de uitgesproken nadruk op de cijfermatige opbrengsten van onderwijs raken leraren en leerlingen van zichzelf vervreemd. De zin verdwijnt. De zin van het gezamenlijk werken aan ontwikkeling en leren en daar zin in hebben. Wanneer het voorschrift (evidence based) gezag krijgt en de uitkomst op elk moment wordt gemeten wordt onderwijs niet anders dan een voorgeprogrammeerd productieproces. Niemand gelooft daarin.

Dit boekje gaat op zoek naar goed onderwijs, naar authentieke en betrokken leraren en naar leerlingen die er zin in hebben en doen wat ze kunnen. Wat is hiervoor nodig? Niet meer voorzieningen dan we al hebben, maar meer aandacht voor de leraar als zijn eigen instrument, voor de stem van de leerling als kritische en goed geïnformeerde actor, voor leraren die elkaar ondersteunen en voor legitimering van eigen werk. Dit vereist in de klas en in de lerarenkamer een nieuwe openheid.

Over de auteur
Luc Stevens is emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht, thans hoogleraar aan de Open Universiteit met als opdracht het werkplekleren van leraren met bijzondere aandacht voor pedagogische competenties. Tevens is hij als directeur werkzaam voor het NIVOZ, een denktank voor onderwijs, die zich recent profileert met persoonlijke ontwikkelingstrajecten voor leraren (onder titel 'Pedagogische Tact') en voor schoolleiders (onder de titel 'Pedagogisch Leiderschap') en met een initiatief, hetkind, dat beoogt te verbinden, te inspireren en te legitimeren waar nieuw onderwijs verschijnt (www.nivoz.nl; www. hetkind.org).

NIVOZ-Thema's:
Nr. 1: Leraar wie ben je?
Nr. 2: Kennis maken met scholen
Nr. 3: Behoud van talent
Nr. 4: De gemotiveerde leerling
Nr. 5: Zin in onderwijs

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.