Ouders in soorten

Hans Van Crombrugge

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Ouders in soorten

paperback/ gebrocheerd: € 16.30

ISBN: 9789044125542, 139 blz., October 2009
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 278 gram.

Uitgever: Maklu, Uitgever

beschrijving

Ouders zijn die mensen die verantwoordelijkheid opnemen voor de zorg en opvoeding van de kinderen met wie ze in een gezinsverband samenleven. Er bestaan verschillende gezinsvormen, zoals er verschillende redenen en omstandigheden zijn waarom en waarin mensen met kinderen samenleven. Met andere woorden: er zijn ouders in soorten.

In de gezinspedagogiek zoekt men naar antwoorden op de vraag wat ouders tot goede opvoeders van hun kinderen maakt. Een verantwoordelijke ouder is iemand die een besef van verantwoordelijkheid heeft en die op grond daarvan poogt zo verantwoord mogelijk te handelen.

De vraag is op welke wijze ouders hun verantwoordelijkheid zouden moeten opnemen om goede opvoeders te zijn. Welke inzichten, vaardigheden en houdingen kenmerken de goede ouder?
In het eerste deel staat de auteur stil bij de verschillende antwoorden op de vraag wat de kenmerken van een goede ouder zijn. Daarna reconstrueert hij de diverse opvattingen over de goede ouder. Het zal duidelijk worden dat ouderschap een heel complex gegeven is dat vele aspecten en dimensies kent. De vergelijking van de verschillende invullingen laat ook toe genuanceerd en kritisch te denken over wie of wat 'goede ouders' zijn.

Over de auteur
Hans Van Crombrugge doceert fundamentele pedagogiek en gezinspedagogiek aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Hogeschool Universiteit Brussel. Voordien was hij verbonden aan de universiteiten van Leuven, Gent en Plymouth.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.