Oplossingsgericht werken met jongeren en hun gezin

een creatieve benadering van de residentiële hulpverlening

M. Durrant

 
 

gebonden: € 29.80: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789044120943, 284 blz., November 2006
Formaat: 23.8 (h) x 16.1 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 508 gram.

Uitgever: Garant

serienaam/reeks: Fontys OSO-Reeks

beschrijving

Residentiële hulpverlening wordt vaak ten onrechte gezien als tweede keus en geen wezenlijk onderdeel van professionele therapie. Toch houdt men zich in de residentiële be-handeling van jonge mensen net zo goed bezig met verandering in gezinnen.
De auteur pleit voor een oplossingsgerichte en interactionele gezinsbehandeling, ook binnen residentiële hulp. Het boek bevat verschillende technieken om met jonge mensen en hun gezinnen om te gaan, met tal van voorbeelden. De eerste hoofdstukken geven een kader over de mogelijke emotionele, psychische of gedragsproblemen bij jongeren en hun gezinnen. De andere hoofdstukken behandelen de verschillende kanten van het residentiële werk, tot afspraken komen bij de opname, het alledaagse werk vormgeven, omgaan met disciplinaire maatregelen, ouders op een zinvolle manier erbij betrekken enz.
Dit boek richt zich in het bijzonder tot therapeuten en andere hulpverleners, maar ook tot ouders, vrienden en familie van patienten.

Uit de inhoud:
Context van residentiële behandeling - Overgangsrituelen: oefenen in anders-zijn - Her-kaderen van de uithuisplaatsing - Oefenen om goede dagen te hebben - Van probleem naar competentie - Doelen stellen in het heden - Aandacht voor kleine stappen en successen - Disciplinaire maatregelen - Rol van de ouders - Rol van de medewerkers - (Gezins) therapeutisch model - Afronding en huldiging.

Michael Durrant, psycholoog-psychotherapeut, is oprichter van het Brief Therapy Institute in Sydney.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.