Handelingen

de wereld in het geding

J. van Eck

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Handelingen

gebonden: € 39.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789043506670, 575 blz., January 2003
Formaat: 24.6 (h) x 16.1 (b) x 4.6 (d) cm. Gewicht: 1104 gram.

Uitgever: Kok

beschrijving

Het boek Handelingen der apostelen is het enige document over de wortels van het christendom dat geschreven is door een tijdgenoot. Lucas beschrijft daarin voor Teofilus de vroegste verbreining van het evangelie en de eerste stichting van nieuwe christelijke gemeenten. Een uniek geschrift!

Dr. Van Eck, classicus en theoloog, leest dit boek vanuit de tijd waarin het werd geschreven. Hij vraagt zich voortdurend af welk effect dit geschrift moet hebben gehad op de tijdgenoten in de eerste eeuw, voor wie het christendom een heel nieuw verschijnsel was. Daartoe biedt Van Eck een eigen vertaling en bij de uitleg vergelijk hij de tekst vaak met de geschriften uit de antieke letterkunde.

Een dergelijke vergelijking loont juist bij Handelingen de moeite. Het boek beschrijft immers de confrontatie van het evangelie met de joods-Grieks-Romeinse cultuur van het Romeinse keizerrijk. Bovendien laat vergelijking ook zien hoe de auteur van het boek de literaire middelen van zijn tijd gebruikte om over te brengen wat hij wilde zeggen.

Deze vergelijking met antieke parallellen brengt de actualiteit van het boek Handelingen aan het licht, niet alleen voor de tijd waarin het boek werd geschreven, maar ook voor het heden van de 21ste eeuw.

2003 - 1e druk

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.