Ethiek in sociaal werk

Jacqueline Rothfusz

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Ethiek in sociaal werk

paperback/ gebrocheerd: € 40.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789043033916, geïllustreerd, November 2016
Formaat: 24.1 (h) x 17.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 557 gram.

Uitgever: Pearson Benelux B.V.

illustrator: Zoë-ianthe Smeets

beschrijving

Maatschappelijk werkers, sociaalpedagogisch hulpverleners, pedagogen en cultureel werkers verlenen hulp en diensten aan mensen die kwetsbaar zijn. Hierbij spelen normen en waarden een grote rol. Ethiek in sociaal werk behandelt de belangrijkste ethische begrippen en legt de relatie met de verschillende beroepscodes op dit gebied.

In het eerste deel wordt de theoretische basis gelegd: de student leert aan de hand van een stappenplan ethische dilemma's analyseren en verantwoorde keuzes maken. Het tweede deel gaat in op beroepsgerichte ethiek. Elk hoofdstuk bevat realistische casussen die studenten aanknopingspunten bieden om morele problemen zorgvuldig te analyseren en professionele keuzes te verantwoorden. Daarnaast kunnen zij met de individuele en groepsopdrachten actief een professionele moraal ontwikkelen.

In deze geactualiseerde derde editie wordt aandacht besteed aan nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de opkomst van de participatiesamenleving en de relevantie daarvan voor sociaal werk, veranderingen in de samenwerking in sociale wijkteams, de komst van de 'T-shaped professional' en de grote rol van sociale netwerken en vrijwilligers. Deze ontwikkelingen leiden tot nieuwe ethische vragen. Ook komen in deze editie onder meer de 'Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker' en vormen van moreel beraad aan bod.

Ethiek in sociaal werk is geschreven voor hbo-studenten in alle sociaalagogische opleidingen. Door deze brede opzet leren zij over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken.

Dit boek wordt geleverd met een toegangscode voor Pearson MyLab. Op de website www.pearsonmylab.nl staat voor zowel studenten als docenten aanvullend studie- en lesmateriaal, zoals kennisvragen, een begrippentrainer en weblinks.

Jacquelien Rothfusz is gepromoveerd bij de onderzoeksgroep Praktische fi losofi e van de Rijksuniversiteit Groningen en is ruim twintig jaar werkzaam als docent psychologie, fi losofi e en beroepsethiek aan de Hanzehogeschool Groningen bij de opleidingen Inrichtingswerk, Maatschappelijk Werk, Social Work en Toegepaste Psychologie. Zij is auteur van onder meer Ethiek in de psychologie.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.