Leen alleen

het bewogen leven van Leen Jongewaard

H. van Gelder

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 

€ -1.00

ISBN: 9789038891040, geïllustreerd, 271 blz., March 2009 UITVERKOCHT!

Uitgever: Singel Uitgeverijen

beschrijving

Leen Jongewaard (1927-1996) was een nakomertje en al vanaf zijn eenentwintigste een weeskind. Hij wilde niets liever dan toneelspeler worden. Dat lukte pas na een lange aanloop. Hij speelde toneel, werd cabaretier (Lurelei), musicalster (Heerlijk duurt het langst), tv-held (Ja zuster nee zuster, t Schaep met de 5 Pooten), filmacteur en opnieuw cabaretier, in programma s met Robert Long die veel stof deden opwaaien. Tot hij ten slotte toch werd ingehaald door zijn jeugdtrauma's, in een diepe depressie raakte en nooit meer het toneel op wilde.
Zijn levensverhaal is een tijdsbeeld, want in de jaren vijftig trouwde hij met een vrouw en in de jaren zestig kwam hij uit de kast met een vriend. Bovendien is het het verhaal van een Amsterdammer die zijn leven lang de hele stad doorkruiste: geboren in de Jordaan, opgegroeid in Sloterdijk, wonend en werkend in het centrum en uiteindelijk teruggekeerd naar Sloterdijk, al bleef het oude hart van de stad zijn wandelgebied.
Onbekende documenten en verrassende herinneringen van meer dan vijftig vrienden en collega's vormen de basis van deze onthullende biografie over een man die bijna dertien jaar na zijn dood nog altijd gevoelens van genegenheid oproept bij een groot publiek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.