Het tijdperk van de huid

Dubravka Ugresic

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het tijdperk van de huid

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789038807416, 240 blz., September 2019
Formaat: 21.5 (h) x 13.6 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 321 gram.

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

vertaald door: Roel Schuyt

beschrijving

De essays zijn op de huid van de tijd geschreven. Uiteenlopende modegrillen maken hun opwachting, van tatoeages tot het opzetten van het menselijk lichaam. Het uiteenvallen van Joegoslavië leidt tot beschouwingen over nationalisme en de verstrengeling tussen criminaliteit en politiek. Maar ook de stand van zaken in de academische wereld en de media komt aan de orde, en het statusverschil tussen man en vrouw. Ugrešić heeft overzicht en tegelijk schrijft ze op ooghoogte, vanuit menselijk perspectief. Zoals wanneer ze met taxichauffeur Boba door een landschap toert dat door patsers – onder wie rijke Russen – met terreinwagens kapot wordt gereden. Of in haar portretten van mensen uit het vroegere Oostblok die in Nederland als schoonmaakster werken of een winkeltje met producten uit hun land van herkomst beginnen.

Een even zeldzame als welkome combinatie van ironie, compassie en een scherpe polemische blik typeert deze schitterende en uiterst relevante essays.


Over De vos:
‘Een geraffineerd bouwwerk.’ – Trouw

‘Wie zo kijkt en schrijft, kan alle vergeefsheid glans geven.’ – de Volkskrant

‘Ontsproten aan het brein van een bijzondere schrijfster’ •••• – NRC Handelsblad


Over Dubravka Ugrešić:
‘Een schrijver om te volgen en te koesteren.’ – Susan Sontag

‘Ugrešić denkt en schrijft precies. Ze heeft alles wat je van een intellectueel mag verwachten.’ – Arnon Grunberg

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Dubravka Ugrešić is auteur van romans, verhalen, toneelstukken en essays. Voor NRC Handelsblad, Die Zeit, Vrij Nederland en Lettre International schreef ze een groot aantal artikelen.
De in Amsterdam woonachtige schrijfster ontving de Verzetsprijs, de Charles Veillonprijs voor de beste Europese essaybundel, de Oostenrijkse staatsprijs voor Europese literatuur en de Heinrich Mannprijs.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.