Trek

Verhalen en recepten uit herbergen, kombuizen en picknickmandjes. Toen en nu

Charlotte Kleyn

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Trek

paperback/ gebrocheerd: € 29.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789038806402, geïllustreerd, 256 blz., March 2021

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

fotografie: Vincent van den Hoogen

beschrijving

Tegenwoordig reizen we ons suf, maar in voorbije eeuwen liepen, voeren, reden en vlogen er ook genoeg reisluchtigen rond. Reizen ging trager en moderne technieken ontbraken. Zo rijst de vraag: hoe at men onderweg? Wat nam een veertiende-eeuwse koggevaarder mee en hoe kookte een kok
op een VOC-schip elke dag voor driehonderd man? Hoe liep een middeleeuwse pelgrim naar Santiago de Compostella zonder te verhongeren? Hoe voedden legerleiders hun manschappen? En hoelang picknicken we al?Charlotte Kleyn dook in de geschiedenis van eten op reis. Ze bezocht musea en archieven op zoek naar het ontstaan van bouillonblokjes, militaire rantsoenen en draagbare kookstelletjes, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu. Dus ging ze kijken op een marineschip, liep ze mee
met de scouting en keek ze waar vliegtuigmaaltijden worden klaargemaakt.Trek bevat ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu. Makreel met middeleeuwse specerijen, VOC-punch met arak, steranijs en tamarinde, pelgrimstaart, padvinderskastanje-goulash, rijstpudding met abrikozen-kardemomsaus en nog veel meer.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Van huis uit werd bij culinair historica Charlotte Kleyn de voorliefde voor eten bijgebracht. Zij volgde de master Food History aan de universiteit van Tours en de Vrije Universiteit Brussel, waarin zij haar interesse voor geschiedenis en voor eten perfect kon combineren.

Charlotte schrijft voor Het Parool onder meer de rubriek ‘Smulpaap’ en maakte ook diverse reportages en artikelen voor onder andere JAN Magazine en Bouillon Magazine. In 2018 verscheen het boek Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland bij Amsterdam University Press, dat zij schreef met haar vader Onno Kleyn.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.