Oliebollen-Nel

De oorlog van een kermisdiva

Michèl de Jong

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Oliebollen-Nel

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789038803661, geïllustreerd, 416 blz., January 2021

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

beschrijving

Nelly Denies, alias ‘Oliebollen-Nel’, geldt in de jaren 20 en 30 als een ware sensatie op de Nederlandse kermissen, waar ze menig mannenhart sneller doet kloppen. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog raakt ze om heel andere redenen bekend, wanneer ze ervan beschuldigd wordt een gewetenloze dubbelspionne te zijn geweest. Zelf houdt ze vol dat ze haar intieme contacten met Duitse officieren alleen maar gebruikt heeft om het verzet te helpen. De officier van justitie typeert haar strafdossier als een van de moeilijkste zaken die het Bijzonder Gerechtshof ooit te behandelen kreeg, en daaraan lijkt geen woord te veel gezegd.

Haar verre achterneef Michèl de Jong raakte gefascineerd door de geruchten over dit zwarte schaap in zijn familie. Aan de hand van diepgravend archiefonderzoek en gesprekken met kermisexploitanten, jonkheren en verzetsstrijders reconstrueert hij het opmerkelijke levensverhaal van een even kleurrijke als ongrijpbare kermisdiva.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Michèl de Jong (pseud. v. Michél de Jong), geb. 1984 Groningen (Gron.), stud.archeologie (RuG), BA '09. Woont in Groningen. Samenwonend, 1 goudvis. Schrijft, treedt sporadisch op en is freelance onderzoeker en tekstschrijver. Daarnaast werkt hij aan de biografie van Drs. P, met wie hij in 2011 de light verse-bundel Kijkvoer & Leesgenot schreef.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.