Wiegelied voor de witte man

Ras en muziek in het Amerikaanse Diepe Zuiden en Zuid-Afrika

Fred de Vries

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Wiegelied voor de witte man

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789038802282, 288 blz., October 2019
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 371 gram.

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

beschrijving

Fred de Vries groeide op in de Rotterdamse witte middenklasse van de late jaren vijftig. Muziek kleurde zijn jeugd: rock, soul maar bovenal de blues. Tegenwoordig woont hij in het door apartheid gehavende Zuid-Afrika. In Wiegelied voor de witte man gaat De Vries op zoek naar de wortels van de muziek uit zijn jeugd en trekt hij rond in de regio waar deze muziek ontstond: het Diepe Zuiden van Amerika. De reis voert hem dwars door South Carolina, Georgia, Tennesee, Alabama, Mississippi en Louisiana. Hij bezoekt juke joints, jazz clubs en honky-tonk saloons, historische plekken, beroemde muziekstudio’s en platenlabels.

Wanneer hij terug is in Zuid-Afrika wordt hij onverwacht geconfronteerd met zwarte woede en witte angst, die hem dwingen nogmaals af te reizen naar Amerika – om dieper te graven in de verwrongen geschiedenis van suprematie en pijn waarbij muziek een belangrijke rol heeft gespeeld. Met de blues als leidraad zoekt De Vries antwoord op vragen als: waar komen racisme en witte superioriteit vandaan? Wiegelied voor de witte man is zowel een must read over rassenproblematiek als een aanstekelijke muzikale landkaart. Zuid-Afrika en het Diepe Zuiden, dichter op de bron kun je niet komen.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Fred de Vries (1959) vertrok in 2003 naar Zuid-Afrika en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en Elsevier over zijn belevenissen en ontmoetingen aldaar. Hij schreef eerder o.a. Club Risiko. De jaren tachtig toen en nu en Afrikaners. Een volk op drift. Voor Wiegelied voor de witte man trok hij in totaal drie maanden door het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten en sprak hij met diverse uiteenlopende experts en betrokkenen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.