Wikken en wegen in het hoger onderwijs 2016-28

over studieloopbanen en instellingsbeleid

Lex Herweijer; Monique Turkenburg

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Wikken en wegen in het hoger onderwijs 2016-28

paperback/ gebrocheerd: € 21.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789037708066, geïllustreerd, 144 blz., October 2016
Formaat: 24.1 (h) x 17.1 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 289 gram.

Uitgever: Sociaal En Cultureel Planbureau

beschrijving

Er zijn in het Nederlandse onderwijs verschillende routes naar het hoger onderwijs. Het hbo is niet alleen toegankelijk via de havo, maar ook via het mbo. Universitaire opleidingen zijn ook zonder vwo-diploma toegankelijk via het hbo. In het hoger onderwijs verloopt de studieloopbaan echter niet altijd voorspoedig. Een aanzienlijk aantal studenten komt terug op de aanvankelijke studiekeuze door over te stappen naar een andere opleiding. Daarnaast is er een flinke groep studenten die zonder diploma uit het hoger onderwijs vertrekt. De afgelopen jaren heeft de overheid maatregelen genomen om een passende studiekeuze en studiesucces in het hoger onderwijs te bevorderen.
In dit onderzoek is het gebruik van verschillende routes naar het hoger onderwijs in kaart gebracht, evenals de achtergronden van de studenten die deze routes benutten. Ook zijn veranderingen in studieloopbanen en verschillen tussen studenten met uiteenlopende vooropleidingen onderzocht. Daarnaast zijn met vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten gesprekken gevoerd over de wijze waarop deze instellingen invulling geven aan het beleid om studenten op de goede plek te krijgen en studiesucces te bevorderen, en hun ervaringen daarmee.

Lex Herweijer en Monique Turkenburg zijn werkzaam bij de sector Onderwijs, Minderheden en Methodologie van het SCP. Zij doen onderzoek op het terrein van onderwijs en onderwijsbeleid.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.