Opvoeden in niet-westerse migrantengezinnen

een terugblik en verkenning

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 25.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789037706734, geïllustreerd, 176 blz., September 2015
Formaat: 24.1 (h) x 17.1 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 356 gram.

Uitgever: Sociaal En Cultureel Planbureau

serienaam/reeks: SCP-publicatie

redactie: Freek Bucx; Simone de Roos

beschrijving

Dit rapport belicht de opvoeding van minderjarige kinderen door ouders van niet-westerse komaf. Vooral ouders en kinderen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse herkomst staan centraal. Op basis van eerder kwalitatief onderzoek en bestaande kwantitatieve onderzoeksgegevens wordt een algemeen beeld van de opvoeding in deze gezinnen geschetst. Ter actualisering en verdieping zijn er in 2015 focusgroepgesprekken gehouden met enkele migrantenouders en met professionals die werkzaam zijn in het onderwijs, de zorg of bij de gemeente.
Er is aandacht voor verschillende thema's: Wat vinden niet-westerse migrantenouders bijvoorbeeld belangrijk in de opvoeding? Welke opvoedmethodes hanteren zij volgens henzelf en volgens de kinderen? Welke zorgen maken ouders zich en welke steun krijgen zij bij hun opvoedtaak vanuit hun omgeving? En hoe gaat het met het welzijn van migrantenkinderen en welke rol kan de opvoeding daarbij spelen?

De redacteuren, Freek Bucx en Simone de Roos, zijn beiden werkzaam bij de onderzoekssector Zorg, Emancipatie en Tijdsbesteding van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij doen onderzoek naar de zorg voor en opvoeding van de jeugd en hun psychosociale gezondheid.

  1. Leg in mijn winkelwwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.