Gisteren vandaag Het culturele draagvlak, nr. 15

erfgoedbelangstelling en erfgoedbeoefening

Andries van den Broek; Pepijn van Houwelingen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Gisteren vandaag Het culturele draagvlak, nr. 15

paperback/ gebrocheerd: € 18.00

ISBN: 9789037706659, geïllustreerd, 120 blz., April 2015
Formaat: 24.1 (h) x 16.9 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 248 gram.

Uitgever: Sociaal En Cultureel Planbureau

serienaam/reeks: SCP-publicatie

vertaald door: Julian Ross

beschrijving

Erfgoed is actueel en kan de gemoederen danig in beweging brengen. Zoveel werd de laatste tijd wel duidelijk. De discussie over Zwarte Piet houdt velen bezig. En wat te doen met 'De muur van Mussert': restaureren of laten verpieteren? Is Michiel de Ruyter nou een held of niet?
Deze publicatie kijkt verder en schetst de belangstelling voor erfgoed in bredere zin. Hoeveel mensen zijn er in geïnteresseerd? Hoeveel komen er - indirect via media en rechtstreeks via bezoek - mee in aanraking? En hoeveel zijn er te rekenen tot de 'erfgoedbeoefenaars'? (Anders dan in de kunst is het begrip 'amateur' hier uit den boze.)
We beschrijven wie met welke vorm van erfgoedbeoefening in de weer is: molenaars, archeologen en stamboomonderzoekers. Of zij zich op basis van hun passie hebben georganiseerd, en zo ja: hoe dan? Welke activiteiten ontplooien ze en hoe komen zij aan informatie?
Wij hebben nationaal beschikbare gegevens verzameld en een enquête uitgezet. En wij hebben het lokale sociale weefsel rondom erfgoed in Alphen aan den Rijn (inclusief de tot die gemeente behorende dorpen als Boskoop en Benthuizen) in kaart gebracht.

Andries van den Broek en Pepijn van Houwelingen zijn beiden onderzoekers bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Andries houdt zich bezig met onderzoek naar de betrokkenheid van de bevolking bij cultuur en duurzaamheid. Pepijn houdt zich bezig met onderzoek op het terrein van maatschappelijke en politieke participatie.

De omslagfoto is genomen in het Grootmoederstijdmuseum, een passie van een echtpaar woonachtig in de polders van de gemeente Alphen aan den Rijn.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.