Handleiding schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen

Voor groepstherapie en individuele therapie

Edith E.M.L. Tjoa; Eelco H. Muste

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 

paperback/ gebrocheerd: € 29.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036826075, geïllustreerd, March 2021

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

beschrijving

Dit boek biedt behandelaren in de ggz een behandelprotocol voor schematherapie bij cluster C-persoonlijkheidsproblematiek. Het protocol is met name geschreven voor groepsschematherapie, maar ook zeer geschikt voor individuele schematherapie. Daarnaast is het goed toepasbaar bij chronische problematiek. 
Cluster C-persoonlijkheidsstoornissen komen frequent voor, bij 3 tot 9 % van de algemene bevolking. Bij ongeveer de helft van de stemmings-, angst- en eetstoornissen is er ook sprake van comorbide cluster C-problematiek. 
In Handleiding schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen wordt de behandeling helder beschreven. Het laat duidelijk de structuur en de focus van de sessies zien en welke oefeningen hierbij gebruikt kunnen worden. Gewerkt wordt met het modusmodel van schematherapie; een heel herkenbaar model voor cliënten, dat de behandeling snel concreet maakt.
De in dit boek beschreven behandelvorm met 30 sessies is wetenschappelijk onderzocht met een pilotonderzoek in verschillende instellingen in Nederland. Hierbij is aangetoond dat er een zeer lage drop-out is en dat therapeuten en cliënten enthousiast zijn over de vorm van de behandelsessies. De eerste resultaten m.b.t. de persoonlijkheidsproblematiek tonen een positieve trend. Dit ondanks de vaak hardnekkige problematiek, die klachten als angststoornissen, eetstoornissen en depressies in stand houdt.
Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen bestaat uit een handleiding voor de therapeut en een werkboek voor de cliënt. Tegen het einde van de behandeling wordt de cliënt steeds meer zijn eigen therapeut en bepaalt hij zelf welk huiswerk in de laatste fase passend is.
“Ik was bij de start echt wat sceptisch over de lengte van de therapie en vroeg me af of we het wel gingen redden met alle wisselingen in de groep. Ik was dan ook positief verrast over wat het voor cliënten kon betekenen. Het vraagt enige inzet en draagkracht van de cliënt, maar het is verrassend wat deze ervaringsgerichte therapie kan doen en betekenen voor cliënten met (soms complexe) vermijdende persoonlijkheidsproblematiek."
Berdien Henniphof, GZ-psycholoog, De Viersprong

Meer teksten en voorbeelden:

toelichting
Voor groepstherapie en individuele therapie
Protocollaire werkwijze: iedere sessie wordt apart beschreven
Ook toepasbaar bij chronische problematiek 
Bij deze handleiding hoort het Werkboek schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.