CAPS-CA DSM-5 - complete set

Klinisch interview voor PTSS bij kinderen en adolescenten

Ramón Lindauer

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
CAPS-CA DSM-5 - complete set

overig gedrukt: € 150.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036823470, June 2019
Formaat: 31.7 (h) x 22.9 (b) x 4.6 (d) cm. Gewicht: 1806 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: adolescenten angst diagnostisch interview dsm 5 kinderen trauma

beschrijving

Doel van de test
De CAPS-CA 5  is een semigestructureerd interview voor het diagnosticeren van post-traumatische stressstoornis (PTSS) en acute stressstoornis bij kinderen en adolescenten volgens de criteria van de DSM 5. Onbehandelde PTSS heeft bij kinderen en adolescenten een ernstige negatieve invloed op de ontwikkeling en het psychosociaal functioneren, terwijl evidence-based traumabehandelingen beschikbaar zijn. Signalering van traumagerelateerde klachten is dan ook van belang om ernstige problemen op het gebied van de psychosociale ontwikkeling te voorkomen. 

Toepassing
• Individuele diagnostiek: stelt de aanwezigheid van PTSS en acute stressstoornis vast volgens de DSM 5. Stelt de impact vast van de aanwezige symptomen op het psychosociaal functioneren.
• Evaluatie: meet het effect van (evidence-based) traumabehandeling.

Wat meet de CAPS-CA 5?
De CAPS-CA  5 meet de frequentie en de intensiteit van symptomen die samenhangen met de DSM 5 PTSS-kenmerken en stelt daarnaast vast wat de impact van deze symptomen is. 

Voor wie?
De CAPS-CA 5  wordt afgenomen door psychologen, orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychiaters. 

Afname en scoring
De CAPS-CA 5 wordt individueel bij kinderen afgenomen. De duur van het interview is ca. 45-60 minuten (afhankelijk van de leeftijd van het kind, en de ernst en type van het trauma). 

Hulpmiddelen bij de afname
Er zijn hulpmiddelen die men kan gebruiken bij de afname van de CAPS-CA 5: een kalender, een  intensiteitsblad en een frequentieblad. Deze hulpmiddelen zijn gratis downloadbaar via de BSL site en te vinden op de pagina van de complete set van de CAPS-CA 5. Het intensiteitsblad en frequentieblad zijn ook als herbruikbare plastic kaart opgenomen in de complete set. 

Normen
De CAPS-CA  5 wordt vooralsnog gebruikt met de valideringsgegevens van de vorige editie van de CAPS-CA uit 2014 die werd onderzocht met een groep kinderen die één of meer traumatische gebeurtenissen meemaakten en met kinderen die stressvolle gebeurtenissen meemaakten die niet aan het A-criterium voldeden. Deze valideringsgegevens zijn al bijlag opgenomen in de handleiding van de CAPS-CA 5. 

Materiaal
• Complete set (handleiding, set interviewboekjes, frequentiekaart en intensiteitskaart)
• Interviewboekjes (set van 10 stuks) 

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.