Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening

Handboek jeugd, zorg en welzijn

Mathieu Heemelaar

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening

paperback/ gebrocheerd: € 35.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036819275, geïllustreerd, 228 blz., November 2017
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 419 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

beschrijving

Dit handboek geeft professionals in de sociale sector en hbo-studenten Social Work, SPH, MWD, Pedagogiek en HBO-V informatie over seksuele ontwikkeling en gezondheid in alle levensfases, bij alle doelgroepen in de hulpverlening en bij elke seksuele gerichtheid. Hiermee vormt het een basis voor de professionele omgang met cliënten in de hulpverlening. Ook helpt het de hulpverlener om zijn beroepshouding verder te ontwikkelen naar een positieve grondhouding gericht op een gezonde seksuele ontwikkeling bij zijn cliënten.

In deze vijfde druk van Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening zijn actuele inzichten toegevoegd aan het standaardwerk dat hulpverleners al 20 jaar van de nieuwste kennis voorziet. Zo zijn de nieuwste strategieën op het gebied van voorlichting en vorming uitgewerkt. Deze zijn gebaseerd op baanbrekend Nederlands onderzoek in 2016 en 2017 over de beleving van seks door jongeren, hun seksuele carrière en de invloed van sociale media (sexting), ouders en leeftijdgenoten. Daarnaast gaat het boek in op de verbeterde aanpak van seksueel misbruik in de jeugdhulpverlening. 

Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening is afgestemd op DSM-5, bevat actuele informatie over LHBTI-acceptatie en -wetgeving en over preventie van seksueel misbruik en soa's. Daarnaast geeft het boek talrijke praktijkgerichte oefeningen waarmee professionals (in opleiding) hun handelingsverlegenheid leren overwinnen, leren praten over seksualiteit en reflecteren op hun eigen normen en waarden. Het boek is daarmee heel geschikt om te gebruiken voor teambegeleiding en intervisie. 

“Rutgers kenniscentrum seksualiteit spreekt waardering uit voor het werk van Mathieu Heemelaar. Dit doen wij omdat dit werk belangrijk is. Er is nog te weinig deskundigheid bij hulpverleners en te veel handelingsverlegenheid.” (Ton Coenen, directeur Rutgers)

“Dit boek kan met recht een 'handboek seksualiteit' genoemd worden. Zelf leef en werk ik vanuit een (orthodox) christelijk waardenkader. Dit boek stimuleert te reflecteren op dit kader en laat er alle ruimte voor.” (Maria Vermeulen, docent hbo-Pedagogiek)

Mathieu Heemelaar is hogeschooldocent aan de opleiding Social Work van de Haagse Hogeschool. 


Meer teksten en voorbeelden:

toelichting

Standaardwerk geactualiseerd met de nieuwste inzichten en vakliteratuur uit 2016 en 2017

Met praktische oefeningen om te leren praten over seksualiteit die de afgelopen 20 jaar hun nut hebben bewezen

Met uitgebreide casusbeschrijvingen uit de praktijk van hbo opgeleide professionals jeugd, zorg en welzijn voor teamreflectie en intervisie

Veel informatie over intimiteit, genderdiversiteit en seksuele diversiteit

Sluit aan op actuele aandacht in de politiek voor verbetering van de positie van LHBTI

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.